dinsdag 3 maart 2015

Rijstwafels horen in de prullenbak!


Hoezo gezonde snack; Rijstwafels kunnen dan wel populair zijn, maar ze zijn duidelijk ongezonder als men dacht. Tegenwoordig krijg je ze in allerlei smaken. Ze zijn calorie-arm, glutenvrij en lekker knapperig. Ze beloven dat ze op een onschuldige manier afrekenen met je lekkere trek……….Dit is echter het zoveelste voedselsprookje.


Niet alleen bij ouders zijn de rijstwafels erg populair. Je denkt dat je je kind een  gezonde snack aanbiedt. Bij een test van ruim 20 merken rijstwafels zijn er vele schadelijke stoffen aan het licht gekomen zoals Arsenicum, Cadmium en het kankerverwekkende Acrylamid. Helaas zijn deze stoffen ook te vinden in de Bio-producten. Alleen de Hipp rijstwafels voor kinderen komen “ goed “ uit de test.

De uitslag van de test is shocking. Duidelijk is dat rijst van nature al Arsenicum aanmaakt.  Dit zouden echter de fabrikanten van Bio-producten moeten weten voor ze hun wafels maken. En dat is nou net wat ze niet doen. De rijst die hen wordt aangeboden wordt zonder hierop te controleren verwerkt in de rijstwafels. Zelfs in de betere merken rijstwafels werd een sterk verhoogd Arsenicumgehalte gemeten. 

Zelfs het kankerverwekkende Acrylamid passeert de lakse productie-controles…..Het ontstaat als de rijst te hoog verhit wordt. Het Cadmium ontstaat door het gebruik van kunstmest.

Cadmium kan de botten en nieren beschadigen.  Vooral in China, een van de hoofdleveranciers van rijst, komt Cadmium via de kunstmest in de bodem, en daardoor ook in de rijst.  Arsenicum komt ook via het grondwater in de rijst. In kleine dosis kan dit al leiden tot buikpijn en misselijkheid. Bij regelmatige gebruik tast het ons genetisch materiaal aan, hetgeen uiteindelijk tot kanker kan leiden.
Acrylamid ontstaat bij roosteren, braden, bakken en frituren. Ook bij het maken van de rijstwafels zijn zeer hoge temperaturen nodig. Acrylamid staat eveneens in verdacht tot het aantasten van ons genetisch materiaal en het ontstaan van kanker.

Duidelijk dus dat ook hier de fabrikanten geen belang hebben om hun waren te controleren. Alles blijft draaien om de centen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten