woensdag 18 maart 2015

Kinderen en voeding

Iedereen kent de problematiek rond de voeding van onze kinderen. Kinderen zijn meesters in het manipuleren van hun ouders om toch die hamburger of frietjes te krijgen die ze zo lekker vinden. Zo af en toe is dat ook niet erg, maar helaas eet het merendeel van de kinderen ongezond.

Voorkeuren voor voeding worden zeer vroeg in het leven ontwikkeld, dus variatie is hier het credo. Het lekker vinden en niet lekker vinden begint al als baby. Dus zodra een kindje mag starten met vast voedsel grijp dan niet naar de Olvarit, Hipp enz. Kook vers voor de kleintjes!

 Neem ze mee naar de groenteboer en de markt. Laat ze kennismaken met alle groenten die er liggen. Ruiken, voelen dat hoort er allemaal bij. Als ze zien dat wij als ouders ook alle groenten eten, doen onze kleintjes dit ook. Mee helpen met de groenten schoon te maken vinden ze geweldig! Als je zelf een tuin aan huis hebt, maak dan een stukje vrij voor de kinderen waar ze hun eigen moestuin mogen aanleggen. Ze zullen er hartstikke blij mee zijn, en het geweldig vinden om in de grond te wroeten, te zaaien, water te geven enz. Maar het allerleukste vinden ze om te zien hoe de tomaten van groen naar rood kleuren, ooohhh en dan de snoetjes als ze die rode tomaat mogen plukken. Hup naar mamma en meteen opeten! Of oma en opa vertellen dat die tomaat in de sla door hun gezaaid en geplukt is.

Zodra ze vaste voeding mogen eten kunnen kinderen met je mee eten. Want je kookt toch al voor jezelf(neem ik toch aan...). Een aardappeltje, verse groenten, stukje vlees of vis en maak er een prakje van. Varieer dagelijks met verschillende verse groenten, vlees en vis, rijst, pasta enz. Ook de fruithapjes pureer je zelf van vers fruit.

Als ze eenmaal naar school gaan en dus een lunchbox meenemen, kun je ze ook verse groenten en fruit meegeven. Stukje komkommer, wortel, appel enz. Als je dit van begin af aan doet, zul je er ook nooit problemen mee krijgen dat je kinderen geen groenten eten. Maak een smoothie voor de kids en geef hem mee in luchtdicht afgesloten beker. Nog beter, laat de kids hun eigen smoothie samenstellen. Daar zijn ze trots op!

Als je kind dol is op groenten en fruit maakt af en toe een hamburger met frietjes niets uit. Ik ben op dit moment bezig om allerlei lunchgerechten voor kinderen te ontwikkelen en deze te verzamelen in een boek. Houd jullie op de hoogte!

www.nutribalance.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten