maandag 23 maart 2015

Kruiden...het nieuwe voedselschandaal??


Nieuw voedselschandaal in de kruiden- en specerijenhandel? Is er twee jaar na het fameuze paardenvleesschandaal – waarbij rundvlees werd vermengd met paardenvlees en verkocht als puur rundvlees – een mogelijk nieuw probleem met voeding en misleidende of onjuiste etiketten? Het is in de kruiden en specerijensector lucratief om te frauderen vanwege de hoge prijzen per kilogram. 



Dat kruiden en specerijen lucratieve handelswaar zijn, toonde De Keuringsdienst van Waarde al eens aan. Bij het opstellen van een ranglijst met duurste supermarktproducten zette ze kruiden in het algemeen op plaats twee. Uit een overzicht van de 100 grootste Nederlandse voedingsbedrijven, door voedselvakblad EVMI en de HAS Hogeschool, blijkt dat vier grote bedrijven (Intertaste, Verstegen, Koninklijke Euroma en Nedspice) tezamen bijna 370 miljoen euro omzetten in 2012 met de handel in kruiden en specerijen. Das niet mis!
Onlangs was er bijvoorbeeld nog de terugroepactie van Mexicaanse mixen [de Fajita-mix recall in februari 2015, red.] en de aanwezigheid van de kankerverwekkende kleurstof Sudan Red in paprikapoeder. Het is in de kruiden- en specerijensector lucratief om te frauderen, vanwege de hoge prijzen per kilogram. Bekijk het als volgt, het volume van kruiden mag dan wel minder zijn dan bijvoorbeeld vlees, maar als je de prijs voor een kruid of specerij omrekent naar kiloprijzen kom je misschien wel uit op de duurste productgroep in de supermarkt. 

In een onderzoek, aangevraagd door een Nederlandse leverancier van nootmuskaat, is er op basis van een set van 47 nootmuskaatmonsters een methode ontwikkeld om nootmuskaat van verschillende producenten te vergelijken en ook om nootmuskaat ‘spent’ te onderscheiden. Daarbij rees de verdenking dat bepaalde producten niet voor 100 procent bestonden uit reguliere nootmuskaat.

In het product zat naast gemalen nootmuskaat ook een restproduct bekend als ‘spent’. Spent is gemalen nootmuskaat waar de essentiële oliën aan zijn onttrokken. De nootmuskaatolie kan los worden verkocht. De spent kan worden vermengd met regulier nootmuskaat om een product te produceren dat goedkoper is dan pure nootmuskaat. 
Kan de consument nu weten of ze pure of vermengde nootmuskaat koopt in de supermarkt?
Nee dit kan de consument niet weten. De leverancier brengt voor een lagere prijs een product op de markt met een foutieve etikettering. De spent in het product is namelijk niet herkenbaar. Kortom: er is hier sprake van fraude. Het is alsof je melk verkoopt, maar eerst alle eiwitten en andere bestanddelen eruit haalt. 
Je vraagt je af welk voedsel nog is zoals het van nature behoort te zijn. Alles wordt gemanipuleerd enkel en alleen ten behoeve van de geldzak van de fabrikanten. Het is dat ik al veel kruiden zelf in mijn tuin heb staan. Het wordt dus ook hier wederom oppassen wat je koopt. Geen wonder dat moestuinen tegenwoordig zo populair zijn, mensen zijn het beu " vergiftigt " te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten