donderdag 19 maart 2015

Lekker en milieubewust eten

Eten en drinken maakt deel uit van de leuke dingen des levens! Bovendien draagt een gevarieerde,
gezonde en evenwichtige voeding bij tot een goede gezondheid en tot ons welzijn.
Wat moeten we dan klaarmaken om plezier, gezondheid en aandacht voor het leefmilieu met
elkaar te combineren?

In 1960 bestond het aanbod van een kruidenierszaak uit 2.000 verschillende producten. Tegenwoordig zijn er dat in de supermarkt meer dan 15.000! Overal zijn er voedingswaren van
over de hele wereld te koop en elk seizoen biedt een zeer grote verscheidenheid van groenten
en fruit. Wie kijkt er nog van op dat we aardbeien en tomaten eten met Kerstmis, appelen uit
Nieuw-Zeeland en boontjes uit Kenia?
Het is echter minder geweten dat we met deze evolutie de druk op onze planeet aanzienlijk
opvoeren. Het traject dat voedingsmiddelen afleggen, is aanzienlijk langer geworden. Het
voedsel wordt verwerkt, behandeld, verpakt, vervoerd... De productiemethodes (serres, intensieve
teelt, enz.) vergen ontzettend veel energie en maken gebruik van producten zoals
pesticiden en synthetische meststoffen. Zoveel zelfs dat voeding momenteel een derde van
onze impact op het leefmilieu vormt!

Nog een keerzijde van onze voedselconsumptie: verspilling! Iedereen gooit gemiddeld 15 kg
voedsel
per jaar weg. Voedingsmiddelen die men zeker had kunnen consumeren, toch als
er correct mee was omgegaan. Een schokkend feit, zowel vanuit milieu- als vanuit ethisch
oogpunt: perfect eetbaar voedsel dat met het afval meegaat terwijl het hongerprobleem zich
steeds scherper stelt.

Eten kopen is dus niet zo onschuldig. Met eenvoudige handelingen kunnen we allemaal onze
bijdrage leveren om onze impact op het leefmilieu terug te schroeven. Door bijvoorbeeld verspilling
te vermijden, door seizoensgroenten en –fruit te kopen, door te kiezen voor plaatselijk
geproduceerde voedingsmiddelen, en door verpakte producten links te laten liggen...

www.nutribalance.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten