woensdag 4 maart 2015

Levensmiddelen, denk na!


In de prehistorie gingen we op jacht met onze speer op vlees. De vrouwen plukten de vruchten zo van de bomen.  Er was geen schijf van vijf, of een voedingscentrum die ons vertelde dat we bepaalde dingen niet mochten eten. Tegenwoordig jagen we in de supermarkt met onze pinpas in de aanslag op voorgebraden vlees, zakken chips, koekjes en pudding. De gegrilde kippen vliegen ons zo de mond in. 

Voor dit “ gemak “ moeten we flink boeten; obesitas en diabetes vormen een extreem gevaar voor de gezondheid, kanker en hart-en vaatziekten staan onverminderd op nr. 1 doodsoorzaak. Reden: ergens tussen prehistorie en moderne tijd zijn we vergeten wat tot onze orginele en optimale voeding behoort.  Vroeger wist men feilloos te vertellen, overgebracht van vader op zonen, wat giftig voedsel was( paddestoelen, kruiden en planten), nu moet ons dit een onleesbaar in koeterwaals geschreven etiket vertellen begeleid door allerlei idiote marketingkreten.

Tijdens mijn opleiding aan de Hogere Laboratoriumschool in Sittard werd mij al snel duidelijk dat er iets goeds mis was met ons voedsel:
·      Er is weinig bekend over de relatie tussen voeding en gezondheid
·      Fabrikanten zijn nooit eerlijk over wat er in het voedsel zit en hoe het gemaakt is
·      Hedendaagse voeding zit vol met chemische en giftige toevoegingen
·      Bijna alle levensmiddelen in de supermarkt zijn kunstmatig

We zijn ongewild als proefkonijn te werk gesteld door de constant “ vernieuwende “ producten die in de supermarkt liggen. Niemand weet wat de gezondheidseffecten zijn hiervan. Zijn de boullionblokjes met MSG, toetjes met fructose en mayo met bisphenol-A wel zo gezond als men beweert? Dacht het toch niet……

Ik zou zeggen, kook PUUR! Daar bedoel ik mee dat je met je dagelijkse voeding zo dicht als maar kan bij de natuur moet blijven. Eet wat er in de prehistorie gegeten werd, niet meer en niet minder. Vermijdt alle producten(en dat is 99% van de supermarktinhoud) waar mee gerommeld  is, kook en maak alles zelf van pure ingredienten.

Waarom fruitsap kant en klaar kopen terwijl het fruit ook zo in de supermarkt ligt? Zijn we echt te lui om zelf ons sapje te persen? Ja! We drinken liever een sapje aangelengd met water, gepasteuriseerd(het overgrote deel van de vitamines gaan dan verloren), toegevoegd met suiker en citroenzuur, getver………….

Intussen wordt er flink reclame gemaakt dat we witbrood niet moeten eten, maar volle granen zoals volkorenbrood. Dit zou uitermate gezond zijn en veel vezels opleveren…niets is minder waar. Als men genoeg groenten en fruit eet levert dit genoegd dagelijkse vezels op. Daarbij worden de vitaminen en mineralen(als die al in het brood zitten) belemmerd door fytinezuur. Darmproblemen door gluten zijn ook al niet meer weg te denken, en de gist en glycatieproducten( suikers in de korst) maken je ook niet gezonder.

Nee, voor mij geen voorgefabriceerde voedingsmiddelen meer. Ik kook PUUR, en weet wat er in mijn voeding zit. Als meer mensen dit principe zouden volgen, zat Ome dokter snel in de WW;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten