maandag 2 maart 2015

Koffie, een dikmakertje

Goedemorgen, ik hoor jullie al gniffelen over de titel van deze nieuwe blog. Dik worden van koffie? Dat is inderdaad zo, hoe? Ik leg het jullie uit hoe dat in zijn werk gaat.

Vooral vrouwen boven de 40 hebben moeite om extra pondjes kwijt te raken. Toch heeft dit vaak genoeg niets te maken met je leefstijl. Extra pondjes, vooral die rond je middel, kunnen ook ontstaan doordat je hormonen uit balans raken.  Daarom kan je dik worden van zwarte koffie zonder suiker en melk.

 We drinken koffie uit gewoonte, omdat we het lekker vinden maar ook omdat we onszelf willen oppeppen. Koffie bevat cafeïne, een stofje dat ons wakker schudt, stimuleert en ons lichaam op scherp zet. Een kop koffie bij het ontbijt is nodig om die oogkleppen open te krijgen ;).  We drinken overal ons kopje koffie; gewoon voor de gezelligheid, in de lunchroom met vriendinnen, tijdens een saaie vergadering, na een uitgebreid diner enz. We drinken per persoon gemiddeld per dag 4,5 kop koffie. Er zijn veel volwassenen die wel 9 koppen per dag drinken. Veel vrouwen drinken hun koffie zwart en zonder suiker om slank te blijven, maar heeft dat wel enig nut?

De cafeïne in je koffie stuurt via je hypofyse (een hormoonklier in je hersenen) een signaal naar je bijnieren dat het adrenaline en cortisol moet aanmaken. Normaal gesproken worden deze alleen  aangemaakt in een stressvolle situatie; het zijn de VVV-hormonen (vlucht, vecht en vrees). In een noodsituatie benodigd je lichaam razendsnel energie. Het gevold is dat je ademhaling versnelt, je spieren krijgen meer energie, je pupillen verwijden zich, je bloeddruk stijgt: allemaal hulpmiddelen om te vechten of vluchten. Echter gaat dit ten koste van andere processen in ons lichaan. De spijsvertering wordt platgelegd, en koffie remt je hongergevoel. De energie die je lichaam nu nodig heeft komt ergens vandaan. Door de inzet van adrenaline en cortisol komt er glycogeen vrij die je lichaam omzet in glucose; dit verhoogt je bloedsuikers. Je krijgt dus door middel van je kop zwarte koffie zonder suiker toch glucose ofwel suiker in je bloed, alleen via een omweg. De cafeïne heeft hiervoor gezorgd.

Omdat je bloedsuikers omhoog gaan, maakt je lichaam insuline aan(een stofje uit de alvleesklier).De glucose,  de bron van energie, moet namelijk worden vervoerd naar je spieren, je hart, je longen en alle andere organen. Insuline zorgt voor het transport van je bloedsuiker naar de organen die het nodig hebben. Zolang er insuline in je bloed circuleert kan je lichaam geen vet afbreken. Dus zal je lichaam geen vet verbranden. Maar wat nu, als het lichaam veel energie(door de koffie) heeft gekregen maar het niet gaat gebruiken? Je kunt koffie namelijk drinken terwijl je lui op de bank hangt. Je lichaam krijgt dan extra energie maar het gebruikt het niet. Wat doet je lichaam met deze energie? Het slaat het weer op in je lever en spieren als glycogeen en wat er dan nog over is wordt opgeslagen als extra vet.  Niet ieder pondje gaat door het mondje!

Overigens zit cafeïne ook in zwarte thee, energiedranken (guarana is ook cafeïne) en chocola. Dus het gaat niet alleen om de koffie. Koffie niet alleen maar slecht, er zijn onderzoeken die aantonen dat het drinken van enkele kopjes koffie per dag juist gezond is!  Maar alles met mate.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten