woensdag 25 februari 2015

Hotdogs, eet smakelijk.....

Soms kun je beter niet weten wat er allemaal in je voedsel zit, hoe het wordt bewerkt of waar het vandaan komt, wil je nog een hap door je keel krijgen. Neem bijvoorbeeld de hotdog. In Amerika is de hotdog niet meer uit het straatbeeld te denken en dus rolt er in de fabriek elke 35 seconden een hoeveelheid worstjes uit de gigantisch grote machine.

Een hotdog wordt net als onze kroket van vleesresten gemaakt. Botten van een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine ontdaan van de laatste verwerkbare vleesresten. Dit zogenoemde separatorvlees of spuitvlees bestaat uit een substantie geproduceerd van de resten spierweefsel dat aan beenderen overblijft nadat het vlees er vanaf is gesneden.

Onder hoge druk wordt dit vlees van de beenderen afgespoten en verwerkt in vleesdeeg, waar dan goedkope vleesproducten van gemaakt worden zoals hotdogs, kipnuggets en frikandellen. Volgens de Europese richtlijnen mag dit deeg geen vlees meer worden genoemd!

Hotdogs bevatten onder meer:
Natriumnitriet (E250): een conserveermiddel dat de kans op kanker in hoge mate verhoogt. De World Cancer Research Fund (WCRF) adviseert om geen natriumnitriet meer te eten. De stof komt vooral voor in bewerkt vlees, zoals salami, knakworsten, gehakt, hamburgers en diepgevroren pizza’s.

Kalium- en natriumtrifosfaten (E451): voedingszuren die ook worden toegevoegd aan wasmiddelen — om het water te ontharden — brandvertragers, papier, rubber en antivries.

Natriumascorbaat (E301): een veelgebruikte antioxidant en zuurteregelaar die bij een overdosis kan leiden tot ongewenste neveneffecten zoals een branderig gevoel, irritatie in de mond en keel, gezwollen lippen en tong, pijn aan de botten, spierzwakte en stemmingswisselingen.

Karmijnzuur (E120): een kleurstof die wordt gewonnen op de Cochenilleluis. Deze luis wordt van schijfcactussen afgeschept en geplet. De stof kan bij kinderen leiden tot hyperactiviteit en is bekend als oorzaak voor ernstige allergische reacties en anafylactische shock bij mensen die er beroepsmatig mee werken.

Ik zou zeggen smakelijk eten...

www.nutribalance.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten