maandag 2 februari 2015

Bottenbouillon, het nieuwe(oude) wonderdrankje

Het maken van bouillon door het langzaam en langdurig laten trekken van botten is een zogezegd " eeuwenoud " recept. Echter door de hedendaagse moderne samenleving helemaal in een donker hoekje terecht gekomen. Niemand neemt zich nog de tijd(of heeft de tijd) om 12 of zelf 24 uur een pan met water en botten op het fornuis te laten trekken. Tegenwoordig grijpt men naar kant en klare bouillonblokjes om snel klaar te zijn, en daarbij compleet uit het oog te verliezen dat deze blokjes eigenlijk niets meer met soep te maken hebben. 


Ergens in 1908 was er een Japanse onderzoeker die een nieuwe smaak(naast bitter, zout, zoet en zuur) isoleerde uit zeewier. Hij noemde de smaak " unami" . Wat hij in werkelijkheid ontdekte was een chemisch stofje, glutaminezuur, dat gecombineerd met natrium(zout) een geweldige lekker smaak gaf. Het mengsel werd MSG oftewel mononatriumglutamaat genoemd. MSG heeft de goedkope en van alles profiterende industriële sector net dat zetje gegeven om een bouillonblokje te ontwikkelen dat niets maar ook niets met soep of bouillon te maken. Uiteraard met de nodige conserveermiddelen, verharders, zouten, suikers, maar met maar 0,4 % rund of kip. Het is een industrieel vervaardigde smaakstof zonder de gezonde voedingswaarden van de originele bouillon getrokken van botten. Zeer prijzenswaardig dat men nu de gezonde voordelen van een kop ouderwets gemaakte bouillon/soep erkent. 

Bottenbouillon heeft hoge concentraties mineralen, calcium, fosfor, magnesium en collageen. Vooral de laatste is interessant te noemen. De dames onder ons zijn verzot op collageencreme's om hun verrimpelde huidjes weer glad te krijgen. Helpt het? Euh...noop! De collageenmoleculen zijn nl. veel te groot om door onze huidporiën opgenomen te worden. Droogterimpeltjes verdwijnen ja, maar dat doen ze ook als we genoeg water drinken. Als we dus collageen in onze voeding opnemen, bv via bottenbouillon dan is ons lichaam wel in staat om dit te gebruiken. Maar ook de mineralen, calcium, fosfor en de magnesium worden gemakkelijk door ons lichaam geabsorbeerd.
Inmiddels is door een aantal onderzoeken nog meer over bottenbouillon naar voren gekomen:
  • Het reduceert gewrichtspijnen en ontstekingen. De glucosamine en chondrotine in bottenbouillon stimuleren de aanmaak van nieuw collageen. Dat collageen kan de door arthrose en ontstekingen beschadigde botten repareren, de arthrose verlichten, pijn en ontstekingen verminderen. 
  • Stimuleert de botaanmaak. Calcium, magnesium, collageen, en fosfor in de bouillon helpt onze botten gezond te groeien en repareren. Het is een perfect wapen tegen osteoporose. 
  • Heelt onze darmen. De gelatine in de bouillon beschermt en geneest de slijmlaag in ons spijsverteringskanaal en helpt bij de vertering. 
  • Ondersteunt huid, haar en nagelgroei. Het collageen en gelatine ondersteunen de haargroei en zorgen voor sterke nagels. 
  • Bevordert het slapen en kalmeert de geest. Werkt ontspannend.
  • Bestrijdt infecties zoals verkoudheden en griep.
Ik ben zelf opgegroeid met deze bouillon en heb meegemaakt dat deze voor al onze griepjes en verkoudheden werd ingezet. Gevolg was dat we altijd sneller weer op de been waren dan onze vriendjes en vriendinnetjes. Natuurlijk heb ik het recept van huis uit meegekregen en maak regelmatig mijn bekende bottenbouillon. Mijn man zegt altijd: " Je voelt de kracht door je lichaam gaan".

Reden te meer om mijn ketel op te zetten en heerlijke bouillon te gaan maken. Superlekker met dit weertje! De bottenbouillon zal ook worden toegevoegd aan mijn webshop http://www.nutribalance.nl/Webwinkel/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten