vrijdag 20 februari 2015

Zoete troep voor kinderen

Fabrikanten verleiden, ondanks zogenaamd strengere regelgeving, kinderen en hun ouders met slinkse marketingtrucs tot het kopen van ongezonde producten. We zien het onder onze ogen gebeuren, veel ouders hebben niet in de gaten wat ze hun kinderen daarmee aan doen; tandbederf, obesitas enz. Noem maar op waartoe " suikerverslaving " leiden kan.

Cadeautjes, idolen die de koekjes of snoepjes aanprijzen of spelletjes op de verpakking; het zijn allemaal trucjes die kinderen moeten aanzetten toch vooral ongezonde etens- en drinkwaar naar binnen te werken. Kinderen worden op slinkse wijze blootgesteld aan allerlei marketingtrucs voor ongezonde producten, ondanks de aangescherpte regels waar de industrie mee schermt.
Gelukkig is de Consumentenbond(al hebben die soms ook boter op hun hoofd) een actie gestart
 " Zoethoudertje van de maand ".


De producten die nu onder vuur liggen zijn Liga kinderbiscuit, Verkade Dora vanillekoekjes en Peijnenburg Sprookjesboom ontbijtkoek:

Verkade Dora vanillekoekjes
De verpakking lacht je tegemoet, letterlijk. Dora kijkt je kind met haar grote ogen, vriendelijk aan. De grote ogen wekken de indruk dat Dora wel te vertrouwen is. Maar dat de koekjes veel suiker, vet en zout bevatten vertelt ze je niet. Verkade probeert nog wel een beetje de schijn op te houden door te zeggen dat koekjes niet te veel gegeten mogen worden. Dit zegt AH ervan:

Dora Biscuits zijn lekkere brosse vanille koekjes verpakt per twee dus ideaal voor onderweg of naar school.
  • alleen natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen
  • per twee verpakt dus handig voor onderweg of naar school
Op de achterkant van de verpakking staan diverse leuke spelletjes met Dora 

Voor mij zijn natuurlijke ingrediënten, puur en niet bewerkt! Even verder uitzoeken dit......
In de Dora koekjes worden gemaakt van tarwebloemmeel(ontstekingsbevorderend in ons lichaam), vervolgens suiker( en zelfs heel veel!) die geraffineerd is en dus niet natuurlijks meer aan; lactose en melkeiwitten (is dus melkpoeder helaas) want beide stoffen zitten in pure melk zo van de koe en hoeven niet apart vermeld te worden. En dan een emulgator E472e(Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetyl-wijnsteenzuur). Ja zeg das lekker duidelijk! E472e wordt gemaakt van E47, een synthetische vet, verkregen uit Glycerol (E422) en natuurlijke vetzuren. Deze vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Glycerol wordt geproduceerd vanuit propeen (synthetisch), door bacteriële fermentatie van suikers of verkregen uit dierlijke bronnen. Men noemt het ook wel een suiker-alcohol. De naam suiker-alcohol is een chemische definitie.

Lekkere koekjes voor de kinderen dus...............

Liga Kinderbiscuit
Blokken, treintjes en hobbelpaardjes op de verpakking, én een koekje in de vorm van een beertje om je kind extra te verleiden. Om ouders mee te krijgen beweert Liga dat het maagje van je kind "nog te klein is om alle voedingsstoffen uit drie vaste hoofdmaaltijden te halen." Maar geef je je kind een zakje kinderbiscuit met twee koekjes, dan zit je al snel aan 120 kcal. Veel te veel voor een kindertussendoortje!

Peijnenburg Sprookjesboom ontbijtkoek
Met figuurtjes van de Efteling en kaartjes om te verzamelen, probeert Peijnenburg kinderen in te pakken. Maar een Sprookjesboom ontbijtkoek bevat meer calorieën dan een plak van de ‘volwassenvariant’, gewone Peijnenburg ontbijtkoek. Jammer dat de Efteling zijn merknaam hiervoor leent! En het is een ware suikerbom........er zit glucose-fructosestroop, gewone suiker en invertsui­kerstroop.Eigenlijk is het een ware dikmaker die helemaal niet zo gezond is!  Er zit heel veel suiker in 35% per 100 gram. Een bron van vezels? Dit is een voedingsclaim. De fabrikant mag deze claim op de verpakking zetten wanneer het product minimaal 3 gram vezels per 100 gram bevat. In de koek zit 10 gram per 100 gram dus voldoet hieraan. Maar als ik 100 gram ontbijtkoek op heb, heb ik ook meteen 310 calorieën binnen!

Blij dat ik geen kind meer ben......

www.nutribalance.nl
Volg mij ook op Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten