dinsdag 3 februari 2015

Plantaardige olieën onder de loep

Zijn plantaardige oliēn zo gezond als men ons wil laten geloven?

In de jaren '20 van de vorige eeuw golden plantaardige oliën als zeer gezond. Na jaren van onderzoek is echter het tegendeel het geval. Inmiddels staan ze te boek als ongezond, maar waarom?

Van Omega 3 en Omega 6 heeft iedereen al eens gehoord. Ze worden tegenwoordig aan vele voedingsproducten toegevoegd. Beide Omega's zijn nodig om ons lichaam te helpen om bepaalde hormonen aan te maken. Teveel Omega-6 is zeer slecht voor je gezondheid! En laten nou net plantaardige oliën vol zitten met die Omega-6. Omega-3 is een ontstekingsremmer terwijl Omega-6 juist ontstekingen kan bevorderen en ook een grote rol spelen bij de toename van allergiën. Het kan nog erger...de meest recente onderzoeken wijzen uit dat de borstkanker cel groei gestimuleerd wordt door te hoge inname van Omega 6. Prostaatkanker tumoren blijken twee keer zo snel te groeien. In steeds meer van onze voeding(zo niet overal......zit Omega-6(in de vorm van zonnenbloemolie ) verwerkt, met name in bakkerijproducten, snoepgoed, en bijna alle kant en klaarproducten. Zelfs onze chips en diepvriesfrietjes worden gebakken in zonnebloemolie.

Het gebruik van plantaardige olie en dus de verhoogde inname van Omega-6 moet dus snel omlaag moeten. Wat ook belangrijks is, Omega-3 kan het cholesterol en je bloeddruk verlagen, terwijl Omega-6 tot verhoging van je cholesterol leidt. Dus de industrie en farmacie hebben weer een goed handeltje gemaakt...prop het dagelijks voedsel van de mens vol met Omega-6 en breng dan cholesterol verlagende medicatie op de markt.........Is echt goede handel voor de industrie en farmacie, maar een groot probleem als je gezond oud wil worden.
Bronnen van Omega 6 zijn:
  • margarine, halvarine
  • zonnebloemolie
  • mais(kiem)olie
  • tarwekiemolie
  • sojaolie
  • raapzaadolie
  • distelolie 
Verder kan een teveel aan linolzuur(uit de Omega-6)dat het lichaam niet omzet, wel omgezet worden in arachidonzuur.Dit zuur stimuleert ontstekingen wat tot allerlei klachten kan leiden zoals astma, reuma, artrose, en eczemen. Een volgend probleem is dat het linolzuur normaal gesproken wordt omgezet in GLA(gamma-linoleenzuur)maar daar heeft je lichaam wel voldoende zink, magnesium en B6 voor nodig....dus als je hier al een tekort aan hebt kan de omzetting nog slechter worden. Door bv. gist in je dagelijks brood, koekjes enz. wordt de opname van deze mineralen al verslechterd en juist die mineralen heb je nodig voor de juiste omzetting van linolzuur naar GLA. Ik heb altijd brood gegeten, en altijd last reuma en ontstekingen aan mijn gewrichten gehad. Tot ik er 1 jaar geleden zo klaar mee was, dat ik mijn leven compleet heb omgegooid.

Dit onderwerp is dusdanig belangrijk voor mensen met allerlei ontstekingsgerelateerde aandoeningen dat ik mij  verder heb laten scholen over voeding.Ik hoop nu veel mensen bewust te maken dat het aanpassen van hun leefstijl tot een aangenamer leven zonder ontstekingen kan leiden. Er zijn nog genoeg alternatieven die men kan gebruiken ipv. die schadelijke producten. Bv. olijfolie, kokosolie, avocado olie, en natuurlijk roomboter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten