woensdag 11 februari 2015

Koolhydraatarm versus vetarm

Jarenlang gold vet als de boosdoener in alle dieetmethodes. Het is ons door de industrie en media er met volle gang ingepropt. Ook hier was er weer een hele hoop geld te verdienen. Want wat zou er gebeuren als mensen ineens door hadden dat een vetarm dieet niet de sleutel tot een gezond gewicht en cholesterollevels is? Dan waren alle producten die in dat vetarm dieet passen volstrekt waardeloos, en alle statinen(cholesterolverlagende medicamenten) eveneens. Oei, dat zou geld gaan kosten voor de industrie en farmaceutische industrie.
Laten we beide dieetmethodes eens onder de loep nemen.

Stel dat je zou moeten kiezen tussen boter of brood in je dieet, waar zou je op dit moment voor kiezen? Zoals men nu denkt zal het merendeel kiezen voor het brood, want dit is al jarenlang de toon die huisartsen, diëtisten en zelfs het voedingscentrum aangeeft. Toch is het juiste antwoord de boter, geheel volgens de meest recente onderzoeken door artsen van de Interne Geneeskunde. Een koolhydraatarm (oftwel lowcarb) dieet is zelfs beter om gewicht te verliezen dan het traditionele vetarme dieet, en zelfs het risico op hart- en vaataandoeningen wordt extreem verlaagd. In het onderzoek hebben 148 volwassenen met extreem overgewicht aan dit onderzoek meegedaan. Van de ene helft van de groep werd gevraagd hun inname van verzadigde vetten(vlees, melk en boter) te reduceren en van de andere groep alle koolhydraatrijke voeding( aardappelen, brood, granen, suiker, pasta's, rijst en ander bewerkt voedsel).  Beide groepen hoefden geen calorieën te tellen.

Na een jaar had de kh-arme groep gemiddeld per persoon 32 kilo verloren, terwijl de vetarme groep maar gemiddeld per persoon 14 kg kwijt was. Tevens had,  en dat lag niet in de lijn der verwachtingen, de kh-arme groep een veel grotere verlaging van de cholesterollevels en beter behoud van hun spiermassa dan de vetarme groep. Toch deden beide groepen evenveel aan sport.

Vele artsen zijn er dus de afgelopen 11 jaar van overtuigd geraakt dat een kh-arm dieet(dus hoger in vet en eiwitten) een veel beter resultaat geeft in de strijd tegen overgewicht en andere chronische Westerse aandoeningen. Diabetespatiënten konden tijdens een kh-arm dieet zelfs hun insulinegebruik met de helft terugdringen. Een goede ontwikkeling dus!

Je hoeft je in roomboter gebakken biefstuk met kruidenboter dus niet te laten staan ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten