donderdag 5 februari 2015

Anti-inflammatoire(ontstekingsremmende) voeding

Ik heb het in mijn vorige blogs al vaker aangehaald, ontstekingsremmende voeding. Daarom vandaag een blog over de voordelen èn noodzaak van dit voedingspatroon.


Chronische Inflammatie(chronische ontsteking)  in ons lichaam is de oorzaak van veel chronische levenstijlziekten waaronder het metabole syndroom.
Het gevaar van het metabole syndroom is het sluipende proces van gewichtstoename en afnemende conditie. Die brengen samen als een paard van Troje nieuwe risico's met zich mee.
Terwijl het metabolisme (de stofwisseling) verslechtert, ontvouwt zich langzaam maar zeker een reeks van gezondheidsproblemen (het syndroom). Behalve overgewicht zijn dat een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en slechtere cholesterolwaarden, dat op zijn buurt weer de oorzaak is van hart- en vaatziekten, beroertes, kanker en vele andere chronische ziekten. 

Het verschil tussen een chronische ontsteking en een acute ontsteking zit hem daarin dat de chronische met leefstijl te maken heeft, het sluipt er in en je merkt het niet. Je merkt het pas op als je ziek wordt... De acute ontsteking merk je gelijk op door de typische verschijnselen; warm, rood, kloppend, bv een ontstoken wondje aan je vinger. Een van de belangrijkste factoren voor chronische ontsteking in het lichaam in de Westerse wereld is overgewicht aan lichaamsvet. 

Bij overgewicht is de hoeveelheid vet veel te groot geworden. Weinig vet is natuurlijk, veel vet niet. Vet  produceert hormoon-achtige stofjes met invloed op ons immuunsysteem. Hoe meer vet, hoe meer van die stofjes en boodschappers van ontsteking. Hoe minder vet, hoe minder van dit soort zaken. En als vetweefsel verdwijnt dalen deze ontstekingsstofjes. Als iemand veel lichaamsvet verliest daalt het risico op een chronische ontsteking. 

Een gemotiveerd mens kan veel invloed uitoefenen op dit proces .Dit kan het gemakkelijkste door voedsel dat chronische ontsteking veroorzaakt te vermijden en juist veel of voornamelijk anti-inflammatoir voedsel te eten. Is het echt zo simpel? Ja, zo simpel is het, maar het vergt wel inzet, motivatie en doorzettingsvermogen. En dat zal voor sommigen moeilijk vol te houden zijn.....

De grootste bron van kwaad in de westerse voeding is de overvloed aan geraffineerde suikers en dan met name fructose en het tekort aan vezels in de voeding. Glucose/fructose in al zijn vormen wordt werkelijk overal in gestopt. Het zorgt uiteindelijk voor hoge bloedsuiker, overwerkte alvleesklier, vetzucht (de dikke buik!!) en chronische ontsteking. 
Drink a Coke and get fat! 

OK, wat moet je eten om chronische ontsteking te vermijden of verminderen? Het beste is er gewoon helemaal mee te stoppen om voedsel met toegevoegde suikers te eten. Kijk eens in de supermarkt op de etiketten naar de toegevoegde suikers (je zult schrikken waar het overal in zit!) . 

Je kunt kiezen of je dit proces in je lichaam wil voorkomen of aanpakken. De gevolgen van chronische ontsteking zijn te genezen door definitieve aanpassing van de levensstijl. En ik wil je daar uiteraard mee helpen.

www. nutribalance.nl

1 opmerking:

  1. Interesting Article. Hoping that you will continue posting an article having a useful information. Cold pressed olive oil

    BeantwoordenVerwijderen