vrijdag 13 februari 2015

Lang leve het ei!

Hoera, eitjes zijn een van de  meest gezonde voeding op onze aarde! Je zou het bijna niet geloven, maar toch is het zo. Al een aantal jaren zijn de wetenschappers bezig met een omvangrijk onderzoek naar het eten van eieren. En nu eindelijk is het bewijs geleverd dat het eten van veel eieren totaal geen invloed heeft op ons cholesterol. Sterker nog, eieren zijn supergezond!

Eieren zitten vol met waardevolle voedingsstoffen en worden dan ook vaak terecht " de multivitamine van de moeder natuur " genoemd. Ze hebben unieke antioxidanten en krachtige voedingsstoffen voor onze hersenen. Een heel ei bevat een verbazingwekkend aantal verschillende voedingsstoffen. Stel je voor....deze voedingsstoffen zijn sterk genoeg om een enkele bevruchte cel uit te laten groeien tot een kuikentje. Eitjes zitten boordevol met vitaminen, mineralen, hoge kwaliteits eiwitten en goede vetten.
Een ei bevat:
  • Vitamine B12 : 9% ADH
  • Vitamine B2 : 15% ADH
  • Vitamine A : 6% ADH
  • Vitamine B5 : 7% RDA
  • Selenium : 22% ADH
  • kleine hoeveelheden van allerhande andere vitamines en mineralen die ons menselijk lichaam nodig heeft, inclusief calcium, ijzer, kalium, zicnk, mangaan, vitamine E, foliumzuur en nog verschillende
Een ei bevat 77 kcal, 6 gram eiwitten, 5 gram vet, en minder dan 1 koolhydraat. En deze zitten in het eigeel! In het wit zitten alleen de eiwitten.....


Voorheen werden mensen gewaarschuwd voor het eten van eieren om hun cholesterolgehalte. Een ei bevat inderdaad 212 mg cholesterol, en dat is erg veel t.o.v. andere voedingsmiddelen. Maar omdat een ei veel cholesterol bevat is dit niet de oorzaak van hoge cholesterollevels in ons bloed. Onze lever produceert nl. ook cholesterol, iedere dag maar meer.....Dus als je cholesterol eet, dan produceert je lever minder cholesterol, eet je minder dan produceert de lever meer. Sterker nog, diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat eieren zelfs je cholesterollevel verbeteren. Eieren verhogen het HDL(" goed " cholesterol) en veranderen de molecuulstructuur van LDL (" slecht " cholesterol) naar een groter type dat niet in relatie staat tot verhoging van hart- en vaatziekten.

Eieren bevatten maar een vleugje koolhydraten, maar veel eiwitten en vetten. Ze staan heel hoog op de Verzadigingslijst. Dit is een lijst die bijhoudt hoeveel een voedingsmiddel voor verzadiging zorgt. Dit is de reden waarom het niet verbazingwekkend is dat het eten van eieren bij het ontbijt zorgt voor vetverlies. Er is een onderzoek gestart onder 30 obese vrouwen waarvan er 15 een ontbijtje namen met eieren, en de andere 15 met bagels. Beide ontbijtjes hadden dezelfde calorieën. De vrouwen in de eiergroep voelden zich meer verzadigd en aten de rest van de dag en zelfs 36 uur later minder.

Bij een ander onderzoek dat 8 weken duurde werd duidelijk dat het eten van eieren bij het ontbijt tot veel meer gewichtsverlies leidde, dan de groep die bagels at. De groep die eieren at:
  • verloor 65% meer gewicht
  • verloor 16% meer lichaamsvet
  • had 61% meer verlaging vanBMI
  • had 34% meer cm-verlies in taille-omvang
De angst om eieren te eten is dus ongegrond en met de Pasen op komst staat je niets meer in de weg.
Geniet ervan!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten