donderdag 26 februari 2015

Tomaten, supergezond superfood!

Tomaten zijn gezonde vruchten. Culinair gezien is deze vrucht een groente. Een medium formaat tomaat(ongeveer 125gr) geeft 22 kcal, 0 gr vet, 5 gr koolhydraten(incl. 1 gr vezels en 3 gr suikers), en 1 gr eiwitten.  Ze bevatten veel vitamine A en C, foliumzuur, caroteen, lycopeen, choline, luteïne, alpha-liponzuur, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.

Lycopeen is een antioxidant en geeft de tomaat zijn mooie rode kleur. Tomaten zijn goed voor 80% van ons dagelijkse benodigde hoeveelheid lycopeen. Het kan de menselijke cellen beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Die zitten onder meer in tabaksrook en uitlaatgassen. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij de bescherming tegen kanker.

Alpha-liponzuur helpt ons lichaam om glucose om te zetten in energie. Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat dit stofje de bloedsuikerspiegel reguleert, onze bloedsomloop stimuleert, beschermt tegen retinopathie(oogaandoening bij diabetisch patiënten) en zelfs hersen-en zenuwweefsel beschermt. 
Choline zorgt voor een goede nachtrust, bevordert leren en het geheugen, en bevordert ons bewegingsstelsel. Choline helpt verder om de celmembranen intact te houden, bij de overdracht van zenuwimpulsen, zorgt voor betere opname van voedingsstoffen en remt chronische ontstekingen in ons lichaam.

Door het eten van tomaten lopen mensen veel minder kans op een beroerte, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het draait allemaal om de krachtige antioxidant lycopeen, aldus een Finse studie die in het tijdschrift " Neurology " is verschenen. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ruim 1000 mannen van middelbare leeftijd die gemiddeld twaalf jaar lang werden gevolgd. De onderzoekers concludeerden dat mensen met het hoogste gehalte aan lycopeen in hun bloed 55 procent minder kans liepen om een beroerte te krijgen.

Toch wel interessant om te weten waar dit kleine rode vruchtje tot in staat is. Ik heb ze ieder jaar in de tuin staan, en ook dit jaar staan de zaaibakken al weer klaar. Het is verstandig om tomaten in je dagelijkse eetplan op te nemen. Schijfjes tomaat passen overal bij; op je boterham, in de sla, bij eieren enz. Je kunt er ook je eigen verse ketchup van maken(uiteraard zonder suiker;) , of een chutney of bruschetta .

www.nutribalance.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten