woensdag 4 februari 2015

Cholesterol, een monster?

Als je huisarts je verteld dat je ‘cholesterol’ verhoogd is rijzen bij de meeste mensen de haren te berge, de angst slaat toe..... Is dit terecht? 

De Hartstichting heeft zijn ziel verkocht aan Becel Pro-Activ en de cholesterolbus( gratis cholesterol testen bij supermarkten )zaait angst door het land. Alleen al het testen in een supermarkt geeft mij al een scary gevoel, daar hoort het niet thuis! Duidelijk weer de zoveelste verkooptruc van de industrie, bah.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het ' zaadje ' dat verzadigd vet  cholesterol verhoogd heet, in de hersenen van de mensen geplant. Het heeft heel goed gedijt.....Dat het later uitkwam dat de toenmalige onderzoeken naar de relatie tussen verzadigd vet en verhoogd cholesterol zijn gemanipuleerd schijnt niemand te boeien. Mensen blijven steevast de verzadigde vetten mijden en geloven in de Becelsprookjes die hen verteld worden. En men grijpt veelvuldig naar cholesterolverlagende medicatie. De farmacie en industrie vullen ook hier weer goed hun zakken.
Mensen zijn juist meer (geraffineerde) koolhydraten en linolzuur (omega 6) gaan eten. Het aantal hart- en vaatzieken is hierdoor drastisch toegenomen, want geraffineerde koolhydraten en linolzuur staan aan de basis van ontstekingsziekten (waaronder hart- en vaatziekten).

Cholesterol blijkt namelijk niet de veroorzaker van hart- en vaatziekten, maar het gevolg van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten ontstaan vanuit ontstekingsreacties, en juist die reacties moeten we aanpakken. Ik heb dit al meerdere malen in mijn blogs vermeld. Bij het oplossen van deze ontstekingen verdwijnt de prikkel om meer cholesterol te produceren. 

De laatste jaren blijkt bijvoorbeeld homocysteïne een belangrijke risicofactor op hart- en vaatziekten, en niet het cholesterol. Homocysteïne kunnen we trouwens met groente&fruit (zit vitamine B6 en B11 in), biologisch vlees (vitamine B12) en bijvoorbeeld eieren (choline) verlagen. De oermens heeft nog nooit van margarine of zonnebloemolie gehoord. Zij aten veel verzadigde vetten zoals reuzel, vette vis, roomboter en later olijfolie en kokosolie. Nog steeds hebben bijvoorbeeld de Eskimo’s en de Massai (die vooral verzadigd vet eten) lage bloedvetten, waaronder cholesterol.
Maar hier wordt niet over gesproken. Waar leren we nog eerlijke informatie over voeding en een gezonde leefstijl? De etiketten op onze voeding zijn koeterwaals voor 99% van de mensen, en zo opgesteld dat men er wijs uit wordt. De groep die het wel begrijpt wordt monddood gemaakt. Hoe kunnen we een brug naar leefstijl, waaronder voeding en natuurgeneeskunde, maken in plaats van de farmacie en industrie? Op dit moment zijn cholesterolverlagers een melkkoe en het beste verkochte medicijn ter wereld! 

Neem je eigen verantwoordelijkheid en neem het gezondheidsheft in eigen handen. Waar ik kan ondersteun ik je graag met eerlijke, praktische informatie en begeleiding over leefstijl. Samen is zoveel leuker dan alleen: doe jij ook mee?


www.nutribalance.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten