vrijdag 6 februari 2015

Eiwit- of afslankshakes; zijn die echt zo gezond?

Mensen houden van eiwitshakes en gebruiken ze veelvuldig om gewicht te verliezen. Toch is dit niet de juiste weg om af te slanken, juist omdat je je leefwijze niet aanpast. Op het moment dat je stopt met die shakes(maaltijdvervanging) komt je gewicht er razendsnel weer aan.
Anderzijds zijn proteïneshakes ideaal als voeding supplement voor bodybuilders om meer spierweefsel te kunnen opbouwen. Maar is het nu gezond?
Men denkt dat ze echt supergezond zijn, omdat de shakes een " wasbordje ", mooie spieren, meer energie en betere sportprestaties beloven. Dit moet toch geweldig in je oren klinken! Drink die shakes en je wordt supergezond....... 

Fout! Eiwitshakes/afvalshakes zijn zeer hoog chemisch bewerkt en tijdens het processeren zo hoog verhit dat de eiwitmoleculen hun natuurlijke eigenschappen en vorm verliezen, met als gevolg dat ons lichaam de eiwitten als zodanig niet meer herkennen. Het resulteert in hogere levels van verzuring en toxinen(vergif) in ons lichaam, hetgeen weer kan leiden tot diverse ongewenste ziektes en aandoeningen. Geweldig toch om zo af te vallen;)

Het is dus de zoveelste hype waarbij we denken iets " gezonds " te gebruiken, terwijl het ons eigenlijk ziek kan maken, bah! Eiwitpoeders zijn vaak aangemaakt met conserveermiddelen, genetisch gemodificeerde organismen(GMO), allergenen zoals lactose( whey ), soja, en andere synthetische toxinen zoals aspartaam, saccharine en kunstmatige smaakstoffen. Een aantal onderzoeken hebben uitgewezen dat veel eiwitpoeders zeer hoge en gevaarlijke levels aan giftige zware metalen zoals arsenicum, cadmium en lood bevatten.

Nog meer nadelige gevolgen door gebruik van eiwitshakes:
  1. Dehydratatie of uitdroging: het gebruik van proteïne shakes kan ervoor zorgen dat er minder vocht in het lichaam zal circuleren. Dit kan bij langdurig gebruik, leiden tot uitdrogingsverschijnselen en bijkomende gezondheidsproblemen veroorzaken. 
  2. Meer vet opslaan: wanneer je eiwitten zal gebruiken om af te slanken, dan zal dit in eerste instantie ook gebeuren zolang je ook je calorie inname niet verhoogt en je energie verbruik er op afstemt. Is er meer eiwit inname dan je nodig hebt of verbruikt, dan zullen deze op lange termijn ook gaan opslaan in de vorm van vetten.
  3. Diabetische ketoacidose: door het eten van grote hoeveelheden eiwit en weinig koolhydraten, zal dit ervoor zorgen dat je lichaam in een toestand van ketose gaat. Op dit moment is er geen glucose of suiker meer in het bloed aanwezig om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Daar er geen glucose meer in de lever beschikbaar is, zal het lichaam deze uit het lichaamsvet halen waardoor het lichaam ketonen vrijmaakt.  
  4. Botontkalking en osteoporose:
    wanneer het lichaam verzuurt zal ons lichaam calcium uit het bot vrijmaken om deze verzuring te neutraliseren. Dit kan aanleiding geven tot botontkalking en zelfs tot osteoporose. 
  5. Nierstenen:bij het verzuren van het lichaam door een hoger eiwit verbruik, komt er urinezuur en calcium vrij in de bloedsomloop. Het teveel wordt door de nieren uitgescheiden, maar deze stoffen kunnen samenklitten en stenen vormen. 
En dat allemaal om je gezond en fit te voelen of af te vallen?? Hebben we ze eigenlijk wel nodig? Nee, een doorsnee persoon heeft ze niet nodig. Gewoonweg omdat een schepje van eiwitpoeder ongeveer 25 gr eiwit bevat. Vervang het door voeding;
  • 3 grote glazen melk: 23 gr eiwit
  • roerei van 3 eieren : 20 gr eiwit
  • 1 kipfilet : 27 gr eiwit
Daarbij is het ook nog beter voor je portemonnee, het schepje eiwitpoeder kost € 1,61. De glazen melk € 0,45 en het roerei € 0,46. Het kipfiletje( als het geen plofkip of kiloknaller is) is duurder maar wel gezonder dan het eiwitpoeder. 

Professionele sporters drinken deze shakes onder continue begeleiding van hun coaches, en zijn afgestemd op hun sportgedrag. Iemand zoals jij kunnen dus echt wel zonder deze shakes, onze dagelijks benodigde eiwitten halen we uit onze maaltijden. 

www.nutribalance.nl




1 opmerking:

  1. Interesting Article. Hoping that you will continue posting an article having a useful information. Koop extra vierge olijfolie

    BeantwoordenVerwijderen