dinsdag 27 januari 2015

" Natuurlijk " uitgelegd

Laten we het eens over cosmetica hebben..

Zoals iedereen wellicht weet roepen cosmeticafabrikanten sinds jaar en dag allerlei kreten de wereld in. Eentje komt nu wel erg regelmatig in de media: het woord " natuurlijk". Laten we dit eens onder de loep nemen....

Als een cosmetisch product of een cosmeticagrondstof 'natuurlijk' wordt genoemd dan betekent dat, dat de fabrikant, verkoper of wie deze uitspraak maar doet van mening is dat het product 'natuurlijk' is. Het hoeft op geen enkele manier anders te zijn dan andere cosmetica, het is iedereen toegestaan om welk cosmetisch product of welke cosmetica grondstof dan ook 'natuurlijk' te noemen. Er is geen wettelijke regeling op dit punt en ook geen algemeen geaccepteerde definitie. Als je 'natuurlijke' cosmetica koopt dan kan dat precies hetzelfde zijn dan een willekeurig ander cosmetisch product dat niet als 'natuurlijk' wordt aangeprezen.

Anders gezegd: het begrip 'natuurlijk' is niet iets objectiefs dat altijd en voor iedereen geldt, het is een kwestie van emotie. Het mooie van objectieve feiten is dat ze altijd en voor iedereen gelden. Dus als ik schrijf dat amandelolie bij normale omstandigheden vloeibaar is, dan is dat altijd en voor iedereen waar. Als je zegt dat het natuurlijk is, dan is dat een mening, een ander kan daar anders over denken, bijvoorbeeld omdat de olie in een fabriek uit de noten wordt gehaald. Een fabriek is meestal is zo chemisch als maar zijn kan, er is niets natuurlijks aan.

Verder zou je je kunnen afvragen of er wel iets kan bestaan als natuurlijke cosmetica. Cosmetica is bedoeld om je te verzorgen of je  'mooier' te laten lijken. Dus eigenlijk wil je niet je natuurlijke ik laten zien, maar iets dat kennelijk mooier is dan de natuur. Mensen ruiken van nature naar zweet, niet naar viooltjes ;) Rimpels en vlekken ontstaan van nature naarmate je ouder wordt en dieren maken zichzelf schoon met alleen water en zand. 

Gebruik van cosmetica is daardoor een manier om de natuur tegen te werken of om het natuurlijke te bedekken zodat het niet opvalt. In die zin is de term 'natuurlijke cosmetica' met zichzelf in tegenspraak.

Los daarvan groeit cosmetica niet aan de boom en wordt het niet in mijnen gedolven. Cosmetica wordt in de fabriek(chemisch dus) gemaakt, of eventueel in je eigen keuken(das veeeeel beter), maar in elk geval niet in de natuur.

Het woord natuurlijk in 'natuurlijke' cosmetica moet je daarom ook meer zien als een soort reclameslogan. Veel mensen hebben bij dat woord positieve gevoelens en dat verkoopt! Alles draait om de centen. Door 'natuurlijke' cosmetica te gebruiken kan je het gemakkelijker aan jezelf verantwoorden dat je geld en tijd besteed aan op zich onbelangrijke producten waar je ook wel zonder zou moeten kunnen. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet! Als gebruik van cosmetica, al dan niet natuurlijk, je gelukkiger maakt, de prijs niet al te hoog is (of beter: je de cosmetica kan veroorloven) en de cosmetica niet al te schadelijk is blijf dan vooral cosmetica gebruiken.
Wat ik je nog wil meegeven is dat ieder cosmeticaproduct zichzelf de hemel inprijst terwijl je in je eigen keuken heel simpel een meer dan gelijkwaardig product kunt maken tegen een fractie van de verkoopprijs van de fabriekscosmetica. Dan weet je ook wat er in zit en welke ingrediƫnten je gebruikt hebt. Je wordt echt niet blijer en " mooier " van al die volstrekt onnodige toevoegingen.

Het woord 'natuurlijk' kan veel betekenen. Laten we voor het gemak aannemen dat 'natuurlijk' zoiets betekend als 'afkomstig uit de natuur'.
Helaas schieten we daar weinig mee op, want uiteindelijk is uiteraard alles uit de natuur afkomstig. Een plastic zakje wordt in de fabriek gemaakt van polyetheen. Dat wordt in de kunststoffenfabriek gemaakt van etheen. Dat wordt gemaakt in de aardolieraffinaderij van aardolie. Aardolie komt van nature voor in de grond waar het in de loop van de tijd is ontstaan uit resten dierlijk / plantaardig materiaal. Planten en dieren zijn onderdeel van de natuur. Het is eigenlijk een stom voorbeeld, want er is niets natuurlijks aan een plastic zakje....


Voor veel mensen betekent 'natuurlijk' dus NIET dat het afkomstig is uit de natuur, maar meer dat het iets is dat veilig is, iets dat je wellicht zou kunnen eten of  gemaakt is van iets dat je zou kunnen eten. Aan de andere kant zijn er anderen die vinden dat het plantaardig moet zijn, vooral niet dierlijk, en die een hele lijst hebben van bewerkingen die wel en niet mogen. Een heel redelijke definitie is dat een stof niet chemisch bewerkt mag zijn, dan is het natuurlijk. Aardolie is dan natuurlijk, maar een emulgator op basis van kokosolie niet. Helaas gaat dat weer tegen het gevoel in: de emulgator die kunstmatig van kokosolie is gemaakt lijkt natuurlijker dan aardolie, al is het laatste toch echt door de natuur gemaakt.

Gelukkig hoeven we niet alles te controleren. Daar zijn organisaties en samenwerkingsverbanden als ISO, Ecocert, Cosmos, BDIH en vele andere die hier over hebben nagedacht. Omdat ik heel erg kritisch ben, ga ik niet in elk aspect met deze organisaties mee, maar maak uiteraard wel gebruik van hun kennis en kunde. 
Echter zeer kritisch zijn is hier zeker nodig, omdat deze organisaties hoofdzakelijk door bedrijven worden betaald die zelf verdienen aan 'natuurlijke' cosmetica, de organisaties zijn er niet specifiek voor het beschermen van de belangen van consumenten.

Nee, voor mij geen cosmetica uit de winkel. Ik maak hem zelf wel, dan weet ik wat er in zit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten