vrijdag 30 januari 2015

Detox Delight

Het is niet gemakkelijk om niet meegezogen te worden in de hype " Detox ". Het idee dat je al je eet-zonden kunt wegspoelen is koren op de molen voor de fastfood junkies. Maar voordat je je blender gaat afstoffen of je aanmeld voor een dikke darmspoeling is er iets dat je weten moet - het idee dat je met spoelen je lichaam kunt ontdoen van alle troep en je organen superschoon maakt, is je reinste onzin. Het is een " pseudomedisch " ontwerp om je nog meer geld uit je zak te kloppen. 



Er zijn twee vormen van " Detox " Eentje wordt wel degelijk medisch gebruikt nl bij een levensbedreigende  drugsverslaving. De tweede vorm is het " hacken " van het woord Detox door allerlei snel in het leven geroepen zogenaamde " medische " beautyfarms en experts die niets anders dan je een onzinbehandeling voorschrijven die je lichaam zou reinigen van toxinen. 
Als je inderdaad toxinen verzameld zou hebben die je lichaam niet zelf kwijt kan dan ben je eigenlijk al halfdood of op zijn minst heb je dringend een echte medische behandeling nodig. Je bent in bezit van nieren, een lever, huid en longen die je lichaam de hele dag reinigen zelfs nu je mijn blog aan het lezen bent. Het is op geen enkele wijze, en zeker niet door Detoxbehandelingen, mogelijk een gezond lichaam dat perfect werkt nog beter te laten werken. 

Veel van de verkooppraatjes gaan over toxinen( giftige stoffen) die je inademt of eet. Maar niemand kan je uitleggen welke giftige stoffen dat nu precies zijn. Als men ze zou kunnen benoemen, dan kun je ze voor de behandeling meten middels een bloedproef en na de behandeling middels een bloedproef testen op effect. De woorden " Detox " en " toxinen " zijn gewoon modewoorden die door diverse media in onze hersenen geplant is. 

De fabrikanten van ruim 15 Detoxproducten die verkocht worden in apotheken supermarkten en drogisterijen zijn hierover door wetenschappers benaderd. De producten varieerden van dieetsupplementen tot smoothies en shampoos. Er is naar wetenschappelijk bewijs gevraagd....maar niemand van de fabrikanten kon duidelijk maken wat nu eigenlijk de toxinen zijn die bij een behandeling zouden verdwijnen. Toch blijven de schappen in apotheken, supermarkten, drogisterijen enz. mudvol staan met die zogenaamde " Detox " producten. Je kunt er detoxtabletten, tincturen, thee, gezichtsmaskers, badzout, haarborstels, shampoos, en bodygels en zelfs haar-detox vinden. Yoga, luxe behandelingen in beautyfarms en massages beloven hetzelfde. Je kunt bij beautyfarms een 7 daags Detox dieet volgen die je logischerwijze iets aan gewicht laat verliezen, maar dat heeft hoe dan ook niets te maken met het verdwijnen van de toxinen. Alleen met een week extreem honger lijden.....

Dan zijn er nog de darmspoelingen. De aanbieders zullen je vertellen over " slakken " die al jaren in je darmen zijn opgebouwd en die ziekte veroorzakende giftige stoffen terug in je lichaam pompen. Betaal hen veel geld en als dank wordt er een slang je achterste in geramd en ben jij van je giftige stoffen af....
Jammer genoeg voor hen en jammer ook genoeg ook voor jou, geen ene dokter heeft ooit die " slakken " gezien en waarschuwen zelfs voor deze spoelingen omdat ze je darm kunnen perforeren.
Andere behandelingen zijn zelfs nog verraderlijker. Er zijn darmreinigende tabletten op de markt die een polymeer bevatten die je ontlasting veranderen iets wat lijkt op plastic, zodat het lijkt alsof er een grote rubberen poepslang in de wc glijdt, waar jij naar mag kijken en je tevreden over de behandeling voelt ;)

We hebben ook die reinigende voetzolen hihi. Die worden bruin als je ze draagt en fabrikanten beweren dat dit de giftige troep is uit je lichaam. Het is echter niets anders dan een substantie die onder invloed van zweet( of water ) bruin wordt.
Het is schandalig dat er fabrikanten zijn die zo omspringen met mensen die toch serieus met hun gezondheid om willen gaan. Deze mensen worden gewoon geƫxploiteerd in hun drang naar gezonder leven.



Uiteindelijk is een " detox " leefstijl niets anders dan:
  • niet roken
  • genoeg beweging
  • en van een uitgebalanceerd voedingspatroon genieten.
Dus wanneer er toch zo'n duidelijk en gezond feest beschikbaar is op dokters recept, waarom voelen we ons dan geroepen ons te straffen met een rubber slang in je achterste??? Zijn we zo gedreven om in nieuw uitgevonden giftige stoffen(waarvan het bewijs na zoveel jaren nog steeds niet geleverd is) te geloven en ons daarvoor 7 dagen uit te hongeren? 

"Detox " is niets anders dan de zoveelste marketingkreet, gericht op snel geld maken. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten