maandag 18 mei 2015

Vanille-kont???

Als je de volgende keer een chocoladereep, of vanillesnoepje eet zou ik toch maar eens twee keer nadenken voor je er in hapt. Het vanillesmaakje in chocola, pudding, ijs, snoepjes enz wordt chemisch vervaardigd uit jaja, afscheiding uit de kont van de bever............IEEEEEEEEWWWWW GETVER!
Castoreum of bevergeil zoals het chemisch goedje heet komt de castor-klieren van de bever. Omdat deze klieren zo kort bij de anaalklieren liggen, mixt de castor zich altijd met de vieze smerige slijmerige bruine zooi van die anaalklieren, maar ook met urine.


Lijkt mij een kwestie van tijd dat mensen allemaal aan de kont van de bever gaan ruiken en likken omdat de geur en smaak van vanille zo lekker is................
De bever gebruikt castoreum, vaak vergeleken met een verdunde versie van melasse, om zijn territorium af te bakenen. De muskus-achtige naar vanille geurende goedje produceert de bever uit het eten van berkenhout en bladeren. Fabrikanten gebruiken de bever-castoreum al meer dan 80 jaar in parfum, sigaretten en als smaakstof in pudding en consumptie-ijs.

Zoals gezegd; Castoreum of bevergeil is een uitscheidingsproduct van bevers. Het wordt gebruikt  Het ruikt nog het meest naar de combinatie van schoensmeerolie en een ziekenhuisgeur.[Voor gebruik in parfums wordt het eerst omgezet in een resinoïde.

Bevers gebruiken dit voor het invetten van de vacht. Het castoreum wordt als bijproduct gewonnen; bevers worden primair bejaagd om hun pels. Castoreum is een donkerbruine harsachtige substantie met een kenmerkende dierlijke zoete geur en een bittere sterke smaak, die kan worden vergeleken met die van muskus.

Vroeger was castoreum een ingrediënt in bittere dranken. In castoreum zit salicylzuur, een onderdeel van aspirine, die de bever binnenkrijgt door de consumptie van wilgenschors. Jacob van Maerlant schreef hierover in zijn Der Naturen Bloeme al: "Scorsen van bomen ende blade eti".

Reeds in de Oudheid werd castoreum door artsen gebruikt, bijvoorbeeld bij het bestrijden van koorts. Dit wordt vermeld in de werken van onder meer Aristoteles en Plinius de Oudere. De Nederlandse schrijver Willem Bilderdijk beval het in zijn De ziekte der geleerden (1807) nog aan tegen kramp. Ook nu nog wordt het in alternatieve medicijnen gebruikt, het zou onder meer een afrodisiacum zijn.


Tegenwoordig wordt castoreum onder meer voor vanille- en karamelsmaken gebruikt, zoals in ijs en aroma's.

Een bever zover krijgen dat hij het goedje uitscheid is echter niet zo gemakkelijk. Je zult de bever letterlijk moeten melken, maar wie is er nu gecharmeerd om een bever aan zijn poepgaatje te knijpen om het " heerlijke " vanillegoedje te verkrijgen??? Bahbahbah, ik moet er niet aan denken........het is echt goor! Toch gebeurt het en wordt er genoeg gemolken om onze pudding, vanille-ijs, chocolade enz. te voorzien van vanillegeurtjes en smaakjes..Een vanille-stokje zou toch ook volstaan????

Het allerergste is dat het gebruik van castoreum niet als ingrediënt op het etiket hoeft te worden vermeld. Enkel de vermelding van " natuurlijke geur- en smaakstoffen " is voldoende.

Voor mij is dit TE NATUURLIJK ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten