woensdag 11 maart 2015

Voeding in blik, een ware gifbron!

Over voeding uit blik, ook wel conserven genoemd, wordt soms denigrerend gedacht, voornamelijk vanwege de vermeend lage voedingswaarde en lagere vitaminegehalte van conserven. Maar is dit nu de enige reden om ongerust te worden? Nee, het kan nog veel erger.

Allereerst is dit artikel zeker niet bedoeld om je te laten schrikken. Het is bedoeld om je zo goed mogelijk te informeren over mogelijke effecten van een bepaalde stof. Zodat je goed geïnformeerd de keuze kunt maken of je dit wel of niet zou willen aanpassen in je levensstijl.

Het San Francisco Breast Cancer fund (BCF) heeft blikvoeding getest op de aanwezigheid van bisfenol A(BPA). Dit is een hormoonverstorende, synthetische stof die in de plastic bekleding van blikproducten zit. BPA lekt weg uit de wandbekleding en komt in het eten terecht. Deze stof eten we gewoon op als we blikproducten gebruiken. Het kan leiden tot kanker en agressief gedrag. Speciaal voor kinderen is het gevaarlijk omdat BPA de abnormale ontwikkeling van de voortplantingsorganen op zijn geweten heeft.
Het BCF onderzocht normale voeding uit supermarkten rond San Francisco. In totaal onderzocht men 12 blikken en deze bleken allemaal meetbare hoeveelheden bisfenol A in het eten te bevatten. Aangezien de methoden om blikwanden te bekleden overal ter wereld hetzelfde is, is dit een wereldwijd probleem.

Uit onderzoek is gebleken dat alle tomatenproducten in blik zoals kant-en-klare pasta’s in tomatensaus, gepelde tomaten, tomatensaus, tomatenpuree, de meeste BPA bevatten van alle blikvoeding die werd onderzocht. Maak dus je eigen sauzen van tomaten en weck ze ouderwets in in de bekende glazen potten.

En nu komt het.........Volgens de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA), die er in 2010 naar heeft gekeken, zijn de hoeveelheden die vrij komen vrij klein en lijken de schadelijke effecten mee te vallen.
Gek genoeg bleek uit verdere onderzoeken dat een lage dosis BPA giftiger was dan een hoge dosis. Wetenschappers vermoeden dat het lichaam een soort radar heeft voor giftige stoffen en dat lage doseringen onder de radar door vliegen. Hoge doseringen worden beter opgemerkt en daardoor sneller uit het lichaam gevoerd, zo is de gedachte. Maar daar hebben de hoge heren geen boodschap aan. Ze gaan gewoon door met het verder vergiftigen van onze voeding op alle mogelijke manieren. Daarbij wordt het ouderwets wecken in een verdoemhoekje gestopt omdat dit botulisme zou veroorzaken. Geen mens werd er vroeger ziek van, mijn oma heeft altijd alles geweckt en ik doe het nog steeds! Voor mij geen conserven!

Uit datzelfde onderzoek bleek dat een kleine dosis BPA al in staat kan zijn om zowel de aanmaak als de groei van vetcellen te versnellen. Wat uiteindelijk kan leiden tot overgewicht...(het wordt hoe langer hoe gekker !). Deze conclusie komt niet als een verrassing, aangezien BPA ook wel bekend staat als een xeno-oestrogeen (hierover meer onder het kopje ‘BPA en oestrogenen’). Dit synthetische hormoon kan bijdragen aan een kwaal die vaak ‘hardnekkig buikvet’ wordt genoemd, en wordt daarnaast in verband gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen zoals stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, diabetes, vruchtbaarheidsproblemen en miskramen. De EWG heeft verder aangetoond dat 42% van alle frisdrank in blik BPA bevat. Gebruik liever geen plastic wegwerpbekers voor warme dranken als thee en koffie. Ook hier versnelt de hoge temperatuur van de drank de afgifte van BPA en andere chemicaliën. Neem bijvoorbeeld een eigen mok van aardewerk of porselein mee naar je werk, en je doet meteen goed voor het milieu. Pas verder op met teveel water uit een plastic watercooler.

Als je bronwater uit plastic flessen drinkt of water uit herbruikbare plastic flessen en bidons, zorg er dan voor dat de fles niet gemaakt is van policarbonaat. En als je eens een plastic fles hebt, let dan vooral erg op met verhitting door zon (bijvoorbeeld in de auto) omdat dit de afgifte van BPA nog eens extra stimuleert. Controleer het etiket om te kijken of de fles BPA-vrij is of check of er een code aan de onderkant van de fles staat. Als er op de bodem van een plastic fles de code “#7” staat wil dit zeggen dat de fles BPA bevat. Als op de bodem van de fles de code “PC” staat dan kun je er zeker van zijn dat de fles is gemaakt van policarbonaat en dus ook BPA bevat. Ook aluminium flessen die onder andere gebruikt worden voor buitensporten en kamperen bevatten vaak aan de binnenkant een laagje dat BPA bevat, dus deze kun je ook beter niet gebruiken.


Je kunt de blootstelling aan BPA zoveel mogelijk beperken door eten in blik te vermijden. Mijn advies is om BPA zoveel mogelijk vermijden door glazen flessen, bakjes en bekers in plaats van plastic. En voeding nooit op te warmen in plastic bakjes. Daarnaast adviseer ik gezonde voeding met zoveel mogelijk verse producten, waardoor je eigen weerbaarheid vergroot en je minder producten uit blik of plastic consumeert.

www.nutribalance.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten