Het zal misschien
raar overkomen dat ik een recept blog over iets dat verlichting brengt bij
verkoudheden en griep terwijl het nu al Lente is. Is dit niet meer geschikt
voor de herfst en winter? Die hebben we toch hopelijk voorlopig achter ons
haha.
Infecties in de
bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid en griep kunnen ons toch nog flink
plagen tijdens de eerste lentedagen. Het recept van vandaag is een lekkere
manier om beide infecties te voorkomen of de duur ervan te verkorten.
Iedereen kent
Vlierbessen. Vlierbessen zijn van oudsher bekend om hun immuunversterkenden
krachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ze effectief zijn
tegen ruim 8 griepvirussen! Goed he ;)
Dit komt door de
flavonoïden in de vlierbessen. Zeer krachtig vruchtje! Gelukkig ben ik aan een
griep ontsnapt dit jaar(net zoals vorig jaar) maar het was close…andere
gezinsleden hadden wel een griepje te pakken. Ik voelde wel dat ik iets had
gevat, mijn energielevel was laag, mijn keel deed pijn en mijn neus(je)
verstopt, snifsnuf. Maar ik heb mijn doosje met vlierbessengums te voorschijn
gehaald(maak ze altijd in de herfst) en de symptomen verdwenen binnen 24 uur.
Wat een opluchting, pfff.
Dit zijn de
kruiden die ik gebruikt heb om de gums te maken:
- 50 gram vlierbessen
- 30 gram Rozenbottels
- 15 gram Kaneel
- 7 gram Zoethout
- 5 gram Peper
- 250 gram appel cider
- 4 Gelatineblaadjes
Alle ingrediënten
gaan in een pan. Breng dit voorzichtig aan de kook, draai het vuur wat terug
zodat het zachtjes blijft koken gedurende 20 minuten maar echt zachtjes hoor!
Op deze manier
trekken alle werkzame stoffen uit de ingrediënten. Laat het afkoelen. Zeef
alles dan in een kaasdoek( of theedoek) en knijp al het vocht eruit. Je kunt nu
twee dingen met het sap doen.
- Voeg een beetje vloeibare suiker naar smaak toe. Sap in fles opvangen en goed afsluiten. Sap is te gebruiken in thee, yoghurt enz. Koel bewaren is belangrijk.
- Gummies maken
- Beide, haha
Om de gums te
maken heb je minstens 450 gram vloeistof nodig. Giet 100 gram sap(afgekoeld) in
een kommetje en voeg daar de blaadjes gelatine(eerste geweekt) aan toe. Laat het een minuutje trekken. De rest van het
sap moet nog warm zijn en voeg dit toe aan het gelatinemengsel. Klop zachtjes door elkaar voor 2 minuten.
Proef of het op smaak is, anders voeg je nog wat vloeibare suiker toe. Giet dan
het sap voorzichtig in snoepmalletjes(Ikea, Xenos) en zet deze voorzichtig in
de koelkast om uit te harden. Heb je geen malletjes, giet dan het sap in een
glazen ovenschaal; je kunt er dan kleine kubusjes van snijden.
Bewaar de gums in
een afgesloten doosje in de koelkast.
Geniet ervan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten