vrijdag 3 april 2015

Onze voeding onder de loep


Ik ben jaren actief bezig in de medische wereld, en mijn grootste en constante zorg is de oplichterij van de farmaceutische industrie en de markt van de voedingssupplementen.
Als je ooit vitaminen geslikt hebt, heb je waarschijnlijk zonder het te beseffen teven een van de hardnekkigste en gevaarlijkste mythen geslikt die ons idee van wat gezondheid is bepaald heeft. Er is je verteld dat deze supplementen "natuurlijke" ingrediënten zijn, verpakt in verkleinde vorm en compleet ten behoeve van je gezondheid.....maar dat verteld men je ook over groenten en fruit.


De moderne mens heeft zich ongeveer 50.000 jaar geleden in Afrika ontwikkeld toen onze genen in evenwicht waren met een kleurrijk dieet van plantaardig voedsel en talloze bekende en onbekende kruidensoorten die ons voedsel verrijkten en voordelen voor de gezondheid brachten. Een van de gevolgen van de hedendaagse voedselproductie is het verlies van deze diversiteit. Ooit bevatte de grond waarop wij ons voedsel verbouwen alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Tegenwoordig bevat de meeste landbouwgrond(ook de biologische!) slecht 2 tot 4% organisch materiaal, terwijl dit meer dan 20% zou moeten zijn. Het meeste voedsel werd toen VERS gegeten(meteen na het oogsten) zodat de voedingsstoffen behouden bleven. Dat begon in de 20e eeuw met de introductie van pesticiden, herbiciden en andere chemische stoffen te veranderen. Daarnaast werd ons voedsel op grote schaal bewerkt en worden er conserveringsmiddelen en andere troep aan toegevoegd. Al sinds 1936 bestaat er een rapport waarin bekend wordt gemaakt dat de minerale verschraling van de bodem en de verarming van ons voedsel een bron van grote zorg is.

De meesten van ons leiden vandaag de dag aan een gevaarlijk tekort aan voedingsstoffen, dat niet kan weggenomen zolang in de uitgeputte grond waarvan ons voedsel afkomstig is de juiste mineralenbalans niet hersteld wordt. Het fruit, groenten en granen die nu geproduceerd worden, waarin bepaalde noodzakelijke mineralen niet meer in voldoende mate voorkomen, kunnen het gebrek dat wij lijden niet wegnemen, hoeveel we er ook van eten. Ruim 99% van de wereldbevolking kampt met dit tekort zonder dat ze het weten. Iedere verstoring van deze balans en ieder aanzienlijk tekort hoe minimaal ook, heeft tot gevolg dat wij ziek worden, lijden en ons leven bekorten. Als het lichaam gebrek heeft aan vitaminen, kan het enigermate gebruikmaken van mineralen, maar bij een gebrek aan die mineralen zijn extra vitaminen( dus supplementen) nutteloos.

In 1992 werd tijdens de Klimaattop in Brazilië een rapport gepresenteerd dat was samengesteld door landbouwexperts. In dat rapport werd aangetoond in welke mate voedingsstoffen in oogsten ontbraken. Het bleek nog erger te zijn dan met tevoren had aangenomen. Volgens dit rapport is in Noord-Amerika 85% van alle voedingsstoffen uit oogsten verdwenen. In Azie en Zuid-Amerika ruim 76%, in Afrika 74% en in Europa 72%. De voedingsstoffen verdwenen ui de oogsten als gevolg van intensieve landbouwmethoden en het gebruik van kunstmest, pesticiden, herbiciden, irrigatie en andere ingrepen door de mens. Tenminste 90% van die verdwenen voedingsstoffen worden beschouwd als essentieel voor onze gezondheid, waaronder 60 mineralen en 16 vitaminen die van belang zijn voor een goed functionerend immuunsysteem.

Stel je nu even voor wat er gebeurt met voedsel dat op deze verarmde bodem is verbouwd en daarna door grote voedselbewerkende bedrijven wordt verwerkt en " verrijkt " met conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere zooi....De voedingswaarde neemt dan nog eens met 80% zowel wat betreft mineralen en vitaminen. Tegen de tijd dat dit voedsel wordt verhit door koken, wat de voedingswaarde nog verder omlaag brengt, is er voor ons lichaam niet meer over om te gebruiken!

Buiten het feit dat dit uitgebreide verlies aan voedingsstoffen in iedere stap van het productie- en verwerkingsproces mensen er niet van doordrongen heeft dat we onze voeding moeten aanvullen, weten we ook dat maar echt weinig mensen voldoen aan de richtlijnen die gelden voor de minimale consumptie van groenten en fruit.

Geen wonder dat wetenschappelijk onderzoek inmiddels bewijzen heeft voor een directe samenhang tussen gebrek aan vitaminen en mineralen en een hele reeks ziekten en aandoeningen. Een ander wetenschappelijk onderzoek heeft een aantal gezondheidsvoordelen laten zien van het gebruik van extra vitaminen en mineralen.
Dit geeft meteen de link naar mijn volgende blog; " Voedingssupplementen onder de loep "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten