dinsdag 7 april 2015

Lichamelijk verval als gevolg van bewerkt voedsel

In de vroege jaren 1930 startte een tandarts, Weston A. Price uit het Amerikaanse Cleveland zijn reeks unieke onderzoeken. Gedurende maar liefst 10 jaar reisde hij af naar geisoleerde delen van de wereld om de gezondheid van geisoleerde bevolkingen te bestuderen. Want door die geisoleerdheid, kon hij zijn doel bereiken. Zijn roeping was om te ontdekken wat de factoren zijn, die als verantwoordelijke factoren kunnen worden aangewezen, voor de goede gezondheid van het menselijke gebit.


De bevolkingsgroepen die Price bestudeerde waren bergvolkeren in Zwitserland, Keltische eilandgemeenschappen in de Schotse Hebriden, inheemse mensen uit Noord Amerika, Melanesie en Polynesische eilandbewoners in de Stille Zuidzee, Afrikaanse bevolkingen, Australische Aborgines, Maori’s in Nieuw-Zeeland en inheemse bevolkingsgroepen van Zuid-Amerika.
Dr Price concludeerde dat mooie recht staande tanden zonder tandbederf, mooie lichaamsbouw, weerstand tegen ziekte.en goede karakters typisch waren voor oorspronkelijke bevolkingsgroepen op hun traditionele voeding die rijk was aan essentiële voedingsstoffen. Zijn onderzoeken toonden onomstotelijk aan dat caries en een vervormd gehemelte, waardoor o.a. tanden en kiezen scheef en verkeerd gingen staan, het resultaat waren van voedingstekorten en niet als gevolg van erfelijke genetische afwijkingen.

Toen Dr. Price het voedsel van de geïsoleerde bevolkingsgroepen analyseerde, kwam hij erachter dat, in tegenstelling tot hedendaags voedsel, deze voeding tenminste vier maal zo veel de water-oplosbare vitamines bevatte en ten minste TIEN maal de vet-oplosbare vitamines van dierlijk voedsel zoals roomboter, eieren, viskuit, schaaldieren en biologisch vlees – de cholesterolrijke voedingsbronnen die nu angstvallig vermeden worden als zijnde ongezond.
Dr Price ontdekte dat deze vet-oplosbare vitamines, met name vitamine A en D, katalisatoren van de mineraal- en eiwitopname zijn. Zonder deze vet-oplosbare vitamines kunnen we geen mineralen opnemen, ongeacht hoeveel ze ook aanwezig mogen zijn in ons voedsel.
Hij ontdekte ook een in vet oplosbare voedingsstof die hij de ‘Activator X’ (Vitamine K2) noemde, die aanwezig is in schaaldieren. Maar ook in biologische vlees en zuivel van koeien aanwezig is, koeien die in de lente en herfst snel groeiend groen gras aten. Alle groepen hadden een bron aan dit ‘Activator X’ in hun voeding.

De geisoleerde bevolkingsgroepen die Dr Price onderzocht begrepen het belang van voeding van voor de vruchtbaarheid van beide ouders. Vele bevolkingsgroepen kenden een periode van speciale vruchtbaarheidsvoeding, waarin voedingsrijk voedsel werd gegeven aan jonge mannen en vrouwen. Diezelfde voedselsoorten werden als belangrijk beschouwd voor zwangere en zogende vrouwen en opgroeiende kinderen.
Price ontdekte dat deze bijzonder rijk aan mineralen waren en aan vet-oplosbare activators die alleen in dierlijk vet gevonden worden. De geïsoleerde bevolkingsgroepen die Price fotografeerde – met hun mooie lichamen, goede voortplanting, emotionele stabiliteit en afwezigheid van degeneratieve ziektes – stonden in scherp contrast tot de beschaafde moderne mens. Een mens die leefde op de ‘ontheemde voedselsoorten van de moderne commercie’, zoals Price het ‘nieuwe fabrieksvoedsel’ noemde.
Hij doelde hierbij vooral op de enorme hoeveelheden suiker (ook verborgen suikers), witte bloem, de gepasteuriseerde melk, de weinig vet bevattende voedselsoorten, en de ‘gemaksvoeding’ vol met conserveermiddelen en andere toevoegingen. En last but not least, het toen al opkomende ‘fast food’, dat wel de kroon leek te zijn, op al deze ontheemde voedselsoorten.

Dr. Price legde in zijn boek in woord en beeld zowel de eeuwenoude wijsheid die leidde tot perfecte gezondheid vast, als het lichamelijke verval dat volgde op de overschakeling naar modern, bewerkt voedsel. Een belangwekkende studie, gebundeld in dit boek Voeding en fysieke degeneratie‘; een schokkend en tegelijkertijd indrukwekkend werk over de negatieve gevolgen van moderne, bewerkte voeding voor de gezondheid.

Het is schandalig om te lezen dat de artsen enz. al reeds in 1939 wisten dat mensen ziek werden van het moderne bewerkte voedsel. Niemand die er ooit aandacht aan besteedt heeft, noch het echt openbaar gemaakt heeft. Maak tijd, lees dit boek en trek je conclusies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten