woensdag 28 januari 2015

Een nieuwe kijk op Artrose

Artrose is botslijtage en een vorm van Reuma. De pijn wordt echter niet door deze slijtage veroorzaakt. Artrose-pijn vindt zijn oorzaak in ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren. Een van die manieren is opvallend. Artrose blijkt namelijk in het merendeel van de gevallen te ontstaan door voedselallergie en het verzuren van het lichaam. Iedereen is weer allergisch voor andere voedings-stoffen. Voorbeelden van voedsel waar mensen allergisch voor zijn: suiker, witmeel-producten, fructose-stroop, transvet en chocolade.

Reguliere artsen menen anno 2015 nog steeds dat artrose ongeneeslijk is. Dat blijkt niet waar. Ontstekingen kunnen namelijk uitstekend worden genezen. Dat kan op een aantal manieren. Het allerbelangrijkste is om de oorzaken van ontstekingen weg te nemen. 


De verzuurde omgeving van je lichaamsweefsels  is een perfecte leefomgeving voor bacteriën, virussen en schimmels. Ontstekingen van het weefsel kunnen nu ontstaan vanwege de reactie van het lichaam op deze verzuurde omgeving. Bij artrose is dus het kraakbeen verzuurd.
Het is algemeen bekend dat onze Westerse levensstijl directe invloed heeft op het verzuringsproces en dat verzuring het kraakbeen aantast. Het is dus heel belangrijk om de verschillende oorzaken van artrose te begrijpen en de symptomen te herkennen. Zo kunt je zelf stappen ondernemen om artrose tegen te gaan.
Er zijn bepaalde voedingsproducten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Het zijn zogenaamde allergenen; dat zijn stoffen die allergische reacties kunnen opleveren. Hier volgt een aantal producten die allergische reacties kunnen veroorzaken: melk, zuivelproducten, sojaproducten, suiker, nachtschadegroenten(, tarwe, chocolade, eieren, rundvlees, koffie, mais, sinaasappels, varkensvlees, gist, thee etc. Nachtschadegroenten zoals aubergine, aardappel, tomaat, paprika en rode peper zijn een belangrijke ontstekingsfactor voor artrose.

Het elimineren van deze voedselsoorten betekent dat in de meeste gevallen er geen artrosepijn meer wordt waargenomen. Het kraakbeen krijgt de kans om zich te herstellen. Hierdoor worden de pijnen weggenomen. Voor al deze allergene voedingssoorten geldt dat er gifstoffen in zitten. Normaal gesproken nemen we deze gifstoffen niet op. Er zijn echter omstandigheden waaronder we deze giffen wel opnemen. Een daarvan is een verhoogde permeabiliteit van de darmen. Dat betekent dat de darmen meer toxinen doorlaten. Deze toxinen(gifstoffen) hopen zich op in bijvoorbeeld het kraakbeen. Hierdoor kunnen artrosepijnen ontstaan.Ontstekingen zorgen overigens niet slechts voor artrose. Ontstekingen op celniveau kunnen ook obesitas, kanker, alzheimer en hart- en vaatziekten veroorzaken.

In het algemeen is het belangrijk voor de artrosepatiënt om gebakken voedsel, geproceseerd voedsel, witte suiker en koolhydraten te laten staan. Daarnaast is het verstandig om alleen verse groenten te eten. Andere voedselsoorten die tot problemen kunnen leiden zijn varkensvlees, rundvlees, zuivel en tarweproducten.

Daar ik zelf artrose heb, ben ik sinds vorig jaar op een aangepast voedingsplan overgegaan. Resultaat was, geen pijnen en ontstekingen meer, en nog beter geen medicaties meer ;) Kan weer fit en vrolijk door het leven, en dat heeft mij gemotiveerd om de opleiding tot Voedingsdeskundige te volgen. 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten