Soms kun je beter niet weten wat er allemaal in je voedsel zit, hoe het
wordt bewerkt of waar het vandaan komt, wil je nog een hap door je keel
krijgen. Neem bijvoorbeeld de hotdog. In Amerika is de hotdog
niet meer uit het straatbeeld te denken en dus rolt er in de fabriek elke 35 seconden een hoeveelheid worstjes
uit de gigantisch grote machine.
Een hotdog wordt net als onze kroket van vleesresten gemaakt. Botten van
een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine ontdaan
van de laatste verwerkbare vleesresten. Dit zogenoemde separatorvlees
of spuitvlees bestaat uit een substantie geproduceerd van de resten
spierweefsel dat aan beenderen overblijft nadat het vlees er vanaf is
gesneden.
Onder hoge druk wordt dit vlees van de beenderen afgespoten en verwerkt
in vleesdeeg, waar dan goedkope vleesproducten van gemaakt worden zoals
hotdogs, kipnuggets en frikandellen. Volgens de Europese richtlijnen mag
dit deeg geen vlees meer worden genoemd!
Hotdogs bevatten onder meer:
Natriumnitriet (E250): een conserveermiddel dat de kans op kanker in
hoge mate verhoogt. De World Cancer Research Fund (WCRF) adviseert om
geen natriumnitriet meer te eten. De stof komt vooral voor in bewerkt
vlees, zoals salami, knakworsten, gehakt, hamburgers en diepgevroren
pizza’s.
Kalium- en natriumtrifosfaten (E451): voedingszuren die ook worden
toegevoegd aan wasmiddelen — om het water te ontharden —
brandvertragers, papier, rubber en antivries.
Natriumascorbaat (E301): een veelgebruikte antioxidant en zuurteregelaar
die bij een overdosis kan leiden tot ongewenste neveneffecten zoals een
branderig gevoel, irritatie in de mond en keel, gezwollen lippen en
tong, pijn aan de botten, spierzwakte en stemmingswisselingen.
Karmijnzuur (E120): een kleurstof die wordt gewonnen op de
Cochenilleluis. Deze luis wordt van schijfcactussen afgeschept en
geplet. De stof kan bij kinderen leiden tot hyperactiviteit en is bekend
als oorzaak voor ernstige allergische reacties en anafylactische shock
bij mensen die er beroepsmatig mee werken.
Ik zou zeggen smakelijk eten...
www.nutribalance.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten