Ze hebben er twee jaar over gedaan om het fabricageproces aan te passen en het heeft miljoenen gekost, maar het resultaat mag er zijn: dagverse melk van Melkunie blijft voortaan na opening van het pak minimaal zeven dagen op smaak, in plaats van drie. Maar goed koelen blijft belangrijk. Jaarlijks spoelen Nederlandse consumenten 70 miljoen liter melk door de gootsteen, omgerekend 10 liter per huishouden. Omdat de reuk of de smaak niet meer goed is. Directeur Bas Padberg van Arla Foods vindt die verspilling van voedsel onacceptabel. Sorry????!!!! En wat dan te denken over het door de overheid ingevoerde melkquotum?? Boeren sproeien massaal teveel geproduceerde melk over het land uit alleen omdat de overheid hen er een misselijkmakende boete voor oplegt. Dat noem ik verspilling! Gelukkig wordt het quotum nu per 1 april as. afgeschaft omdat onze boeren een oneerlijke achterstand hebben opgelopen op de wereldmarkt.
En nu dit dan weer? De Melkunie geeft zichzelf een schouderklopje omdat ze twee jaar " keihard " gewerkt hebben aan dit proces.....pfff hahaha. Ze moeten zich schamen! In Frankrijk bv. is dit proces al langer bekend, en maken er ook al jaren gebruik van. Franse onderzoekers hebben de diverse melksoorten eens aan een test onderworpen. De test heeft de proteine(eiwitten) in de melk in kaart gebracht. Eiwitten zijn een zeer belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding.
Verse melk vs. lang houdbare melk: Welke proteïnen zijn ‘beter’?
Je hoort wel eens over slechtere voedingswaarden van lang houdbare (UHT-gesteriliseerde) melk doordat deze op hoge temperatuur verhit is om micro-organismen te doden. Het verhitten op hoge temperatuur zou de ketens van proteïne kapot maken waardoor deze minder nuttig zijn. Behalve “verse” melk (PAST*) en gesteriliseerde melk (UHT) keken ze ook naar gemicrofiltreerde melk die lang houdbaar is gemaakt door de micro-organismen eruit te zeven (MF).Kijk nu eens naar bovenstaande grafiek.....je ziet duidelijk dat de gezeefde of zoals ze het nu noemen " gefilterde " melk veel minder goede proteinen heeft dan de gesteriliseerde melk. In de grafiek hiernaast zie je per soort melk de hoeveelheid proteïnen die in het bloed zijn opgenomen en hoe snel. Duidelijk is dat juist de proteïne uit de meest verhitte melk, UHT, het meest en snelst worden opgenomen.
Waarom wordt er zoveel met ons voedsel geknoeit? Alweer het zoveelste chemische proces in een fabriek. Er zijn ook nog de nodige extra hygiëne-maatregelen nodig om dit proces te voltooien. Want zoals ze zelf zeggen " filtert " men de zuurmakende bacteriën eruit. Dus moet de hygiëne extra opgeschroefd worden en waarmee.
Er wordt waterstofperoxide verneveld in de buurt van de filters..... Inzet van waterstofperoxide lijkt me geen verbetering maar een aantasting van het natuurproduct door oxidatie van meerdere voedingscomponenten.
Daarnaast blijft onduidelijk of er ook andere hoogwaardige componenten uit onze melk worden 'weggefilterd".
Bedenkelijke marketing ????
Geen opmerkingen:
Een reactie posten