In navolging op een vorige blog over de waarheid omtrent medicatie deze blog over een bekende hartmedicatie
Digoxine is een hartglycoside dat uit de bladeren van het vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) wordt geëxtraheerd. Het is een sterk werkende stof. In 1785 werd door William Withering het klinische effect van digitalisextract op het hart beschreven. In Nederland wordt Digoxine door Aspen Pharma op de markt gebracht onder de merknaam Lanoxin. Het is een geneesmiddel dat alleen op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar is.
De gevaren van digoxine en andere hartglycosiden zijn reeds lang bekend en haar geringe therapeutische werking. Overdoses kunnen snel leiden tot hartritmestoornissen en de dood. Goh, je zou toch denken dat je een hartmedicatie GEEN hartklachten behoort te veroorzaken. Het risico wordt verminderd door een betrouwbaar symptomatische effect bij chronisch hartfalen en atriale fibrillatie. Toch worden hartglycosiden nog steeds aanbevolen in de Richtlijn voor artsen.
Omdat de hartglycosiden ouder zijn dan alle drugs- en medicatiewetten, werd de medicatie nooit getest in strenge goedkeuringsprocedures, zoals ze nu wel verplicht worden voor alle medicatie. De enige grote gecontroleerde studie werd gepubliceerd in 1997 door de Digitalis Investigation Group. Een groep met 6800 patiënten met chronisch hartfalen deels Digoxin of een placebo.
Hoewel Digoxine ziekenhuisopnames verlaagd , er is geen effect op de mortaliteit t herkenbaar (NEJM 1997; 336: 525-533). Bij de tweede indicatie, de behandeling van atriale fibrillatie, is de werkzaamheid en veiligheid van digoxine tot vandaag is nog steeds niet onderzocht in een niet-placebo gecontroleerde studie. Atriale fibrillatie is nu het belangrijkste gebied van de toepassing van hartglycosiden. Ongeveer een derde van de patiënten met atriumfibrilleren krijgt een hartglycoside voorgeschreven .
Dat
het gebruik vooral riskant is bij deze indicatie, toont de meta-analyse
van Dr.Hohnloser aan waarvan 19 publicaties uit de periode 1993-2014 in totaal
326.426 deelnemers omvat. Het
gebruik van digoxine bij patiënten met atriale fibrillatie is geassocieerd met een verhoogde mortaliteit met 29 procent. Kortom, slik je een harttabletje....stijgt je stervenskans met 29%!!!!!
Het wordt echt tijd dat mensen voor hun eigen gezondheid gaan zorgen, zodat we de farmaceutische industrie niet verder hoeven te spekken. Er gaan nl. al geruchten dat de Nederlandse regering van plan is de zorg van de Huisarts eveneens uit het pakket te schrappen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten