Wat populair is op het gebied van voedingssupplementen wisselt als de seizoenen, want de verschillende fabrikanten spelen in op de verbeelding van mensen en prijzen hun producten aan als remedie voor de volgende " epidemie " die ons zal treffen.
Visolie bevat Omega-3 vetzuren en is op het gebied van voedingssupplementen een van de laatste rages die het hart en de bankrekening van de consument probeert te veroveren. Klinisch bewijs toont aan dat Omega-3 onze gezondheid kan verbeteren.
Er zijn ruim voldoende bronnen van Omega-3 vetzuren. Een van de populairste is dierlijk vlees. Ook zijn er talloze goede plantaardige bronnen van Omega-3: chiazaad, frambooszaad, pompoenzaad, walnoten, hennepzaak, lijnzaad, kiemen, algen en donkergroene bladgroenten zoals boerenkool.
Omega-3 vetzuren zijn ook te vinden in zaken die ik niet zou willen aanbevelen zoals canola-olie en visolie. Herinner je je nog de verhalen van moeders die hun kinderen iedere dag levertraan gaven? Misschien waren onze oceanen, zeeën en rivieren 50 jaar geleden nog schoon en kon je er schone vis uithalen, maar tegenwoordig zijn ze verzamelplaatsen van vergif en plastic geworden. Ons water en de dieren die daar leven zijn net zo vervuild als onze lucht en bodem.
De enige reden waarom visolie bekend staat als geaccepteerde bron van Omega-3 is de uitgebreide marketing en het gelobby van de visfabrikanten. Door de jaren is niet alleen het publiek maar ook wetenschappers ,die de tijd niet nemen om hun werk goed te doen, voorgehouden dat vis en visproducten goede voedselbronnen zijn. Dit is in de jaren 90 van de vorige eeuw begonnen toen rood vlees ineens een slechte naam kreeg nadat dit in verband was gebracht met hartkwalen, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. De visindustrie profiteerde van het negatieve nieuws en bracht de boodschap dat vis en visproducten een gezond alternatief zijn voor rood vlees. Dit is een gevaarlijk sprookje!
Ongeveer 50 jaar geleden werd ontdekt dat grote hoeveelheden levertraan in hondenvoer leidde tot een 20-voudige sterfte aan kanker onder honden. Voeding die rijk is aan visolie leidt bovendien tot een grotere productie van toxische vetperoxiden, wat de mannelijke vruchtbaarheid tot nul kan reduceren.
Een ander probleem met visolie is de ranzigheid....Als een vis van nature sterft in het water, dan wordt de olie in de vis meteen ranzig(!) en onbruikbaar als het om Omega-3 gaat. Het probleem is dat visolie heel onstabiel is, en al begint te oxideren en bederven als het aan de vis onttrokken wordt en blootgesteld aan zuurstof, licht of warmte.
Veel visfabrikanten maskeren de geur( everything for the money!) van rotte vis die de ranzige olie heeft door de olie te filteren en er conserveringsmiddelen en antioxidanten aan toe te voegen, bv synthetische vit. E en ascorbinezuur(daar is ie weer!). Vervolgens sluiten ze de visolie op in capsules zodat je er niets meer van ruikt.....................Ik heb de capsules opengemaakt en de geur is altijd aanwezig.....een aanwijzing dat het om ranzige olie gaat. Wanneer visolie gefilterd, geconserveerd en ontgeurd is, is ze kankerverwekkend.
Als consument dien je ook te weten dat visolie dikwijls wordt gebruikt in margarine en andere bakvetten. Visolie wordt ook uitgebreid toegepast als smeermiddel in zeep en verf. Soms wordt het woord visolie foutief op etiketten gebruikt en is de olie in feite afkomstig van zeehonden of dolfijnen....Zeehondenolie bevat zeer veel Omega-3, maar wil jij zeehondjes of dolfijnen eten???
Een onderzoeksteam heeft heel veel visoliemonsters onderzocht en ontdekt dat er nogal wat " bijproducten " van oxidatie bevatten, wat erop wijst dat de olie in de capsule nog verder achteruit gaat en nog ranziger wordt. Visolie wordt meestal gewonnen door de hele vis fijn te hakken en de olie er met chemische oplosmiddelen(!) en verhitting uit te halen. Verhitting en residuen van die oplosmiddelen hebben alleen maar meer kankerverwekkende substanties tot gevolg. Visolie te gebruiken is gevaarlijk en leidt eerder tot ziekten dan dat het ziekten voorkomt.
Denk hierover na. Je zult uit jezelf nooit bedorven of ranzige vis eten, maar waarom gebruik je dan wel bedorven en ranzige visolie in capsules???
Geen opmerkingen:
Een reactie posten