In de vroege jaren 1930 startte een tandarts, Weston A. Price uit het
Amerikaanse Cleveland zijn reeks unieke onderzoeken. Gedurende maar
liefst 10 jaar reisde hij af naar geisoleerde delen van de wereld om de
gezondheid van geisoleerde bevolkingen te bestuderen. Want door die
geisoleerdheid, kon hij zijn doel bereiken. Zijn roeping was om te
ontdekken wat de factoren zijn, die als verantwoordelijke factoren
kunnen worden aangewezen, voor de goede gezondheid van het menselijke
gebit.
De bevolkingsgroepen die Price bestudeerde waren bergvolkeren in
Zwitserland, Keltische eilandgemeenschappen in de Schotse Hebriden,
inheemse mensen uit Noord Amerika, Melanesie en Polynesische
eilandbewoners in de Stille Zuidzee, Afrikaanse bevolkingen,
Australische Aborgines, Maori’s in Nieuw-Zeeland en inheemse
bevolkingsgroepen van Zuid-Amerika.
Dr Price concludeerde dat mooie recht staande tanden zonder
tandbederf, mooie lichaamsbouw, weerstand tegen ziekte.en goede
karakters typisch waren voor oorspronkelijke bevolkingsgroepen op hun
traditionele voeding die rijk was aan essentiële voedingsstoffen. Zijn
onderzoeken toonden onomstotelijk aan dat caries en een vervormd
gehemelte, waardoor o.a. tanden en kiezen scheef en verkeerd gingen
staan, het resultaat waren van voedingstekorten en niet als gevolg van erfelijke genetische afwijkingen.
Toen Dr. Price het voedsel van
de geïsoleerde bevolkingsgroepen analyseerde, kwam hij erachter dat, in
tegenstelling tot hedendaags voedsel, deze voeding tenminste vier maal
zo veel de water-oplosbare vitamines bevatte en ten minste TIEN maal de
vet-oplosbare vitamines van dierlijk voedsel zoals roomboter, eieren,
viskuit, schaaldieren en biologisch vlees – de cholesterolrijke
voedingsbronnen die nu angstvallig vermeden worden als zijnde ongezond.
Dr Price ontdekte dat deze
vet-oplosbare vitamines, met name vitamine A en D, katalisatoren van de
mineraal- en eiwitopname zijn. Zonder deze vet-oplosbare vitamines
kunnen we geen mineralen opnemen, ongeacht hoeveel ze ook aanwezig mogen
zijn in ons voedsel.
Hij ontdekte ook een in vet oplosbare voedingsstof die hij de ‘Activator
X’ (Vitamine K2) noemde, die aanwezig is in schaaldieren. Maar ook in
biologische vlees en zuivel van koeien aanwezig is, koeien die in de
lente en herfst snel groeiend groen gras aten. Alle groepen hadden een
bron aan dit ‘Activator X’ in hun voeding.
De geisoleerde bevolkingsgroepen die Dr Price onderzocht begrepen het
belang van voeding van voor de vruchtbaarheid van beide ouders. Vele
bevolkingsgroepen kenden een periode van speciale
vruchtbaarheidsvoeding, waarin voedingsrijk voedsel werd gegeven aan
jonge mannen en vrouwen. Diezelfde voedselsoorten werden als belangrijk
beschouwd voor zwangere en zogende vrouwen en opgroeiende kinderen.
Price ontdekte dat deze bijzonder rijk aan mineralen waren en aan
vet-oplosbare activators die alleen in dierlijk vet gevonden worden. De
geïsoleerde bevolkingsgroepen die Price fotografeerde – met hun mooie
lichamen, goede voortplanting, emotionele stabiliteit en afwezigheid van
degeneratieve ziektes – stonden in scherp contrast tot de beschaafde
moderne mens. Een mens die leefde op de ‘ontheemde voedselsoorten van de
moderne commercie’, zoals Price het ‘nieuwe fabrieksvoedsel’ noemde.
Hij doelde hierbij vooral op de enorme hoeveelheden suiker (ook
verborgen suikers), witte bloem, de gepasteuriseerde melk, de weinig vet
bevattende voedselsoorten, en de ‘gemaksvoeding’ vol met
conserveermiddelen en andere toevoegingen. En last but not least, het
toen al opkomende ‘fast food’, dat wel de kroon leek te zijn, op al deze
ontheemde voedselsoorten.
Dr. Price legde in zijn boek in woord en beeld zowel de
eeuwenoude wijsheid die leidde tot perfecte gezondheid vast, als het
lichamelijke verval dat volgde op de overschakeling naar modern, bewerkt
voedsel. Een belangwekkende studie, gebundeld in dit boek ‘Voeding en fysieke degeneratie‘;
een schokkend en tegelijkertijd indrukwekkend werk over de negatieve
gevolgen van moderne, bewerkte voeding voor de gezondheid.
Het is schandalig om te lezen dat de artsen enz. al reeds in 1939 wisten dat mensen ziek werden van het moderne bewerkte voedsel. Niemand die er ooit aandacht aan besteedt heeft, noch het echt openbaar gemaakt heeft. Maak tijd, lees dit boek en trek je conclusies.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten